15°C
Mostar 19°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

18.12.2022 / 17:00 Regija - Moskva

Zaharova: Zaoštravanje na Kosovu počelo poslije samita u Tirani

Zaharova: Zaoštravanje na Kosovu počelo poslije samita u Tirani
Marija Zaharova / Vijesti.ba
Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova ocijenila je da je do zaoštravanja situacije na Kosovu došlo poslije samita EU u Tirani na kojem su učestvovale zemlje Zapadnog Balkana, prenosi RIA Novosti.

Prema njenim rečima, "EU jednom rukom vodi Beograd u ‘lijepu budućnost’, a drugom se bavi antisrpskim provokacijama".

„Malo ko je obratio pažnju na to da je do nedavnog zaoštravanja situacije na Kosovu došlo odmah nakon što je EU održala samit na kojem su učestvovale države Zapadnog Balkana u Albaniji. Odnosno, kako je to izgledalo: 6. decembra Evropska unija održava samit u Albaniji. Prihvata dokument Tiranska deklaracija, koji podržava težnje ‘Zapadnog Balkana’ da se pridruži Evropskoj uniji. Štaviše, u posebnom paragrafu Deklaracije iz Tirane navodi se da su separatistički Kosovo (kao i Srbija) ‘na evropskom putu’“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu.

Ona je upitala da li je onda čudno što su prištinske vlasti manje od nedjelju dana kasnije pokrenule „provokacije u pokrajini“, uhapsili Dejana Pantića i „počele da emituju agresivnu retoriku“.

Onda je Kosovo, paralelno sa zaoštravanjem situacije na terenu, podnijelo zahtev za članstvo u EU, kazala je Zaharova.

„Pokrenut je politički proces. Raste rizik od eskalacije i oružane konfrontacije u sjevernom dijelu regiona. Dakle, umjesto evropske perspektive, Kosovo će imati perspektivu, ispostaviće se, sasvim drugu“, naglasila je Zaharova.

Prema njenim riječima, „EU jednom rukom vodi Beograd u ‘lijepu budućnost’, a drugom se bavi antisrpskim provokacijama”.

„Ovo je izdaja od samog početka. Kao vjenčanje koje počinje izdajom“, zaključila je Zaharova.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo