14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

17.12.2022 / 16:26 BiH - Bjelašnica

Obilježena godišnjica oslobađanja Gojčinove Ravni i Proskoka

Obilježena godišnjica oslobađanja Gojčinove Ravni i Proskoka
Foto: FENA

Polaganjem cvijeća i prigodnim odavanjem dužne počasti danas je, na lokalitetu Bijelih Voda na Bjelašnici, obilježena godišnjica bitke oslobođenja Gojčinove Ravni i Proskoka.

Uz evociranje uspomena iz odbrambeno-oslobodilačke borbe, obilježavanje te godišnjice bila je prilika za saborce da se prisjete i onih koji današnju slobodu nisu doživjeli.

Na Bijelim Vodama cvijeće je danas položio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je još jednom podsjetio na važnost tih datuma u historiji naše domovine.

- Naše današnje okupljanje, dokaz je da zajednički radimo na njegovanju kulture sjećanja, ali i podsticaj da stvaramo bolje životne uslove za naše borce. Na tome svakodnevno radimo i insistiramo, prvenstveno na vraćanju digniteta ljudima koji su branili temelje Bosne i Hercegovine. Kao što uvijek naglašavamo, i danas ću iskoristiti priliku da poručim da briga o našim veteranima neće prestati i da nam predstoji mnogo projekata koji su usko vezani upravo za njih - poručio je ministar Osmanović.

Prisutnim saborcima, ali i porodicama obratio se i komandant Rusmir Mrković, nakon čega je upriličeno druženje Veterana odreda policije za specijalne namjene 'Lasta'.

- Na lokalitetu Gojčinove Ravni nalaze se tri spomen obilježja, iz tri bitke vođene za odbranu Bosne i Hercegovine. U borbama za oslobađanje teritorije općine Trnovo živote su položili Antonio Badrov, Edin Duhović, Saša Petrović, Senad Džaferović, Ibrahim Ganić, Hazim Katkić, Suhbija Pribišić i Avdo Šabanović, koji su posthumni nosioci najvećeg ratnog priznanja 'Zlatna policijska značka', saopćila je Služba za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo