14°C
Mostar 18°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

15.12.2022 / 20:38 BiH - Reakcije

Inicijativa za monitoring EU integracija: Pozivamo institucije da iskoriste historijsku šansu za BiH

Inicijativa za monitoring EU integracija: Pozivamo institucije da iskoriste historijsku šansu za BiH
Foto: Vijesti.ba

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH pozdravlja dodjeljivanje kandidatskog statusa za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji kao važan geopolitički potez i snažnu poruku iz Brisela.

Svaka odluka koja osnažuje evropsko jedinstvo bazirano na zajedničkim vrijednostima, kako ističu, je važna u vrijeme sigurnosne krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.

- Smatramo da ovo nije vrijeme za slavlje, već za ozbiljno preispitivanje dosadašnjeg djelovanja institucija u procesu evropskih integracija. Izvještaj Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2022. godinu jasno ukazuje da nije ostvaren gotovo nikakav napredak u ispunjavanju prioriteta koji su pred zemlju postavljeni 2019. godine. Shodno tome, pozivamo političke aktere u BiH da preuzmu punu odgovornost za dosadašnje rezultate, da evropske integracije stave u fokus koalicionih sporazuma na svim nivoima vlasti i da implementiraju dogovoreno bez odgađanja i blokada bilo koje vrste - kaže se u saopćenju.

Građanke i građani Bosne i Hercegovine su, kako se nadalje navodi, izgubili previše vremena čekajući na kvalitetne zakone i usluge koji bi njihov životni standard približili životnom standardu stanovnika Evropske unije.

- Demonstracija političke volje koju je Vijeće ministara iskazalo usvajanjem važnih strateških dokumenata posljednjih sedmica je dokaz da se uslovi mogu ispuniti kada svi politički akteri u prvi plan stave evropske integracije. Kandidatski status je podstrek da se taj trend nastavi i sa novim sazivom Vijeća ministara BiH - izjavio je Edo Kanlić, koordinator Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH poziva novi saziv Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, ali i ostale nivoe vlasti da:

- Ubrzaju proces reformi kako bi u što kraćem roku ispunili prioritete iz Mišljenja Evropske komisije. Posebno je važno usvojiti Program integrisanja, uključujući Akcioni plan za usklađivanje propisa u BiH s propisima EU, Akcioni plan za realizaciju preporuka Europske komisije te pregled administrativnih kapaciteta. Ovi dokumenti su ključni za kvalitetno praćenje procesa evropskih integracija u kojem civilno društvo ima značajnu ulogu;

- Osiguraju visok kvalitet procesa donošenja odluka i usvojenih akata - nije svaki usvojeni zakon dobar zakon! Civilno društvo i stručna javnost trebaju kao partneri i korektivni faktor vlasti biti konsultovani od početka procesa izrade zakona i strateških dokumenata;

- Jačaju državne institucije i radna tijela nadležna za evropske integracije kako bi proces vodili stručnjaci i kako bi smanjio prostor za politizaciju reformi;

- Unaprijede strategiju komuniciranja - javnost u BiH mora biti bolje informisana o procesu evropskih integracija. Na taj način će se spriječiti potencijalne političke manipulacije i zloupotrebe procesa, dok će građani na kvalitetniji način moći dati svoj doprinos reformama.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo