12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

15.12.2022 / 20:37 BiH - Reakcije

Lagumdžija: Dobijanje kandidatskog statusa velika šansa za BiH

Lagumdžija: Dobijanje kandidatskog statusa velika šansa za BiH
Foto: FENA

Dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji (EU) je velika šansa za Bosnu i Hercegovinu, ocijenio je u izjavi za Fenu bivši predsjedavajući Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija.

Pritom, ističe kako "moramo biti svjesni kako je do toga došlo, odnosno činjenice da to nije rezultat naših sposobnosti, lobiranja, ili nekih unutrašnjih snaga“.

- To je, prije svega, rezultat geopolitičkih odnosa koji su EU stavili u poziciju da konstatuje, nakon toliko vremena, da je proširenje na zapadni Balkan i uopšte politika proširenja geostrateški interes EU, njene sigurnosti i budućnosti u miru – precizira Lagumdžija.

Naglasio je, istovremeno, kako Bosna i Hercegovina dobijanjem kandidatskog statusa postaje zemlja sigurna za ulaganja, odnosno zemlja kojoj se priznaje sposobnost boljeg privlačenja stranih investicija.

- To je nešto što sada moramo iskoristiti i najvažnije je da kandidatski status kao i NATO privlači investitore - istaknuo je lagumdžija, potcrtavajući kako je taj status, istovremeno, i poruka da je zemlja bliža članstvu u EU.

Podsjetio je kako izvještaj, koji se odnosi na kandidatski status, zapravo, govori o zapadnom Balkanu u cijelini.

- Trećina tog izvještaja je posvećena, praktično, regiji kao takvoj, a onda na nekih 15-ak stranica posvećen je zemljama – Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koje već imaju kandidatski status. Na kraju tog izvještaja - Kosovo i Bosna i Hercegovina se posmatraju u procesu ugovora o stabilizaciji i pridruživanju i u tom svijetlu se BiH daje kandidatski status – pojašnjava Lagumdžija.

Mišljenja je kako kandidatski status treba iskoristiti za nove regionalne inicijative koje će poteći iz BiH, tim prije što se o njima govori i u samom izvještaju.

U osvrtu na hronologiju i dinamiku dešavanja u tom kontekstu, Lagumdžija podsjeća da je i nadalje aktuelno 14 uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije (EK), te da su oni ponovno potcrtani, a da je u posljednje četiri godine u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojeno svega 20-ak zakona, dok je nekih 44 odbijeno.

- Od tih 20 zakona koji su usvojeni, praktično, samo četiri su iz 14 prioriteta koje je EU ranije zadala. Dakle ogroman posao je pred nama i mislim da je dobro da se sve ovo sada dešava. Tu se tačno vidi nešto što nam može poslužiti kao putokaz za nove reforme i 'domaći zadatak' vlastima koje se upravo sada formiraju – navodi Lagumdžija.

On smatra da je veoma važno da, ko god da formira vlast, da je formira na programu koji će imati izvještaj EK kao vlastiti, integrirani program novih koalicija i na državnom i entitetskom nivou, te harmonizirano s kantonima koji, također, imaju svoju ulogu u tome.

Kako nadalje navodi, pritom treba imati u vidu da, prema posljednjem istraživanju, više od 77 posto građana BiH podržava članstvo u EU, a što svjedoči o postojanju svijesti kod građana da je to naša velika šansa.

Lagumdžija napominje kako je BiH danas dobila šansu, te da je u tom pogledu bitno shvatiti da nema otvaranja pregovora dok se ne realiziraju obaveze sadržane u spomenutih 14 prioriteta, a koji bi, također, trebali biti dio novih koalicionih sporazuma u BiH.

Poručio je kako Bosna i Hercegovina ne smije propustiti veliku šansu koju dodjela kandidatskog statusa za članstvo u EU podrazumjeva, te da to, prije svega, treba biti poticaj za provedbu neophodnih reformi od kojih će građani vidjeti konkretnu korist.

 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo