7°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

15.12.2022 / 19:45 Politika - Susret Bećirović -Strömquist

Švedska će nastaviti sa razvojnom podrškom BiH

Švedska će nastaviti sa razvojnom podrškom BiH
Foto: FENA

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas sa ambasadoricom Švedske u BiH Johannom Strömquist o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine, kao i o dodatnom unapređenju veoma dobrih bilateralnih odnosa dvije države.

Fokus sastanka je bio kandidatski status za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Član Predsjedništva BiH Bećirović naglasio je da vlasti na svim nivoima odluku Evropskog vijeća trebaju iskoristiti kako bi Bosna i Hercegovina brže napredovala ka punopravnom članstvu u EU. Tokom susreta je istaknuto i da predsjedavanje Švedske u prvoj polovini 2023. godine dolazi u važnom trenutku za našu državu.

Ambasadorica Strömquist istakla je podršku Švedske evropskim aspiracijama naše države, naglasivši da se radi o izvrsnoj prilici za Bosnu i Hercegovinu da pokaže rezultate u provođenju reformi. Dodala je da će Švedska nastaviti sa razvojnom podrškom našoj državi.

Sagovornici su se složili da bi bilo dobro iskoristiti potencijale i intenzivirati ekonomsku saradnju dvije države, a koja bi bila i u skladu sa 14 prioriteta Evropske komisije, posebno kada je riječ o jačanju vladavine prava, te mogućnostima za veći priliv stranih investicija.

Član Predsjedništva BiH Bećirović istaknuo je da u okviru unapređenja odnosa Bosne i Hercegovine sa Švedskom posebno mjesto zauzima saradnja sa bosanskohercegovačkom dijasporom u toj državi, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo