15°C
Mostar 19°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

15.12.2022 / 17:46 Politika - Lider SNSD-a

Dodik: Brzo do dogovora, ostaju razlike oko NATO-a

Dodik: Brzo do dogovora, ostaju razlike oko NATO-a
Foto: Vijesti.ba
Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je nakon potpisivanja koalicionog sporazuma o formiranju vlasti na državnom niovu s liderima Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem...

... i Socijaldemokratske partije BiH Nerminom Nikšićem, koji je taj sporazum potpisao uime stranaka "osmorke", da je neuobičajeno brzo za BiH došlo do dogovora i konsenzusa i da je vrijeme da se krene dalje.

- Mislim da smo se prvi put svi složili i dogovorili da vidimo šta možemo učiniti za napredak. Treba da se dogovorimo oko Vijeća ministara. U ovo su uloženi ozbiljan napor, brzina, razumijevanje i uvažavanje partnera. To je podrazumijevalo nekoliko osnovnih elemenata, a to je da dođemo do efikasnog formiranja vlasti, usvajanja nekoliko bitnih dokumenata za funkcionisanje Bosne i Hercegovine, usvajanja i deblokada planova – izjavio je Dodik.

Kako je kazao, jasno je da između ovih stranaka i dalje postoje razlike po pitanju članstva u NATO-u, odnosno da se stranke okupljene oko SNSD-a protive tome, dok su ostale stranke za.

- Nismo htjeli gubiti mnogo vremena oko toga, već smo se dogovorili da ćemo se s pitanjima saradnje s bezbjednosnim i drugim agencijama i organizacijama baviti naknadno. BiH ima svoj plan reformi vezano za odbranu i saradnju, a saradnja s NATO-om postoji i to niko ne spori – naveo je.

Naveo je da u proteklom mandatu sa Strankom demokratske akcije (SAD) nije bilo nikakvog dogovora osim tehničke podjele pozicija, te da su problemi u proteklom periodu nastajali zbog, kako je ustvrdio, blokada SDA.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo