8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

14.12.2022 / 08:31 Ličnost dana - Ličnost dana

SERGE BRAMMERTZ - BORAC ZA PRAVDU

SERGE BRAMMERTZ - BORAC ZA PRAVDU
Serge Brammertz / Vijesti.ba
Tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (Mehanizam) Serge Brammertz se obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u vezi s radom Tužilaštva.

Još jednom je upozorio na kontinuirano poricanje ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca u zemljama bivše Jugoslavije.

U svim tim zemljama, naveo je, najviši politički lideri dovode u pitanje činjenice o počinjenim zločinima, hvale osuđene ratne zločince i stvaraju atmosferu poricanja i veličanja.

- To nisu riječi i djela marginalnih elemenata, već političkih i kulturnih centara društava u regiji - naglasio je Brammertz, saopćeno je iz Mehanizma.

Pozvao je sve zvaničnike i javne ličnosti u regiji da se ponašaju odgovorno i zatražio da međunarodna zajednica ozbiljno shvati ova pitanja.

Također, u pogledu bivše Jugoslavije, istakao je da najznačajnije pitanje ostaje regionalna pravosudna saradnja, koja je neophodna jer danas, kako je rekao, žrtve i počinioci često žive u različitim zemljama. Naglasio je da, iako postoje pozitivni pomaci u saradnji između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, "tužioci u regiji izvještavaju da s Hrvatskom ne ostvaruju potrebnu saradnju u predmetima koji se odnose na hrvatske osumnjičenikeˮ.

Brammertz je, kako se navodi u saopćenju, objasnio da su ga hrvatske vlasti obavijestile da je istraga i krivično gonjenje njihovih državljana pitanje državne sigurnosti. Ocjenjuje kako "takav stav pretvara pravdu u političko pitanje, a trebalo bi da se radi samo o nepristranoj sudskoj procjeni dokaza i zakona'.

- Prije ulaska u Evropsku uniju Hrvatska je bila na čelu u promovisanju pravde i učinkovite regionalne pravosudne saradnje. Nažalost, ona više ne igra tu ulogu - kazao, obavezavši se da će nastaviti razgovarati s hrvatskim vlastima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo