18°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 13°C

13.12.2022 / 16:55 Politika - Predsjedavajuća PBiH

Cvijanović učestvovala na forumu 'Balkan - Crno more' u Atini

Cvijanović učestvovala na forumu 'Balkan - Crno more' u Atini
Foto: FENA
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović učestvovala je danas u Atini na forumu "Balkan - Crno more" i obratila se učesnicima o temi "Regionalna saradnja - integracija bazirana na ekonomskoj geografiji".

U svom obraćanju Cvijanović je ocijenila da je danas, u složenim globalnim okolnostima, važnije nego ikada jačati partnerstva, ekonomske veze i regionalnu saradnju, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Istakla je da zemlje zapadnog Balkana imaju odličnu priliku da se pripreme za evropske integracije kroz različite regionalne inicijative, poput Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana, koje podrazumijevaju veći nivo ekonomske saradnje, poboljšanu lokalnu i regionalnu infrastrukturu i brojne olakšice privredi i građanima.

Cvijanović je ocijenila da su međunarodni intervencionizam i pristrasnost jedan od uzroka za nizak nivo bilateralne političke saradnje i međusobnog razumijevanja u regiji, naglasivši da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se situacija u tom pogledu popravila.

Naglasila je da je obaveza političkih lidera da budućim generacijama ostave bolje političko, sigurnosno i ekonomsko okruženje, te mirnu i prosperitetnu regiju koja će doprinijeti evropskoj i globalnoj stabilnosti.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo