12°C
Mostar 16°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

13.12.2022 / 15:50 Politika - Unaprijediti Ustav

Džaferović: Ako HDZ ubijede da u Ustav upišemo da klubovi naroda nisu bitni, eto im vlast

Džaferović: Ako HDZ ubijede da u Ustav upišemo da klubovi naroda nisu bitni, eto im vlast
Šefik Džaferović / Vijesti.ba
Šefik Džaferović, donedavni član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA, u intervjuu za Faktor je govori o proteklom mandatu, odnosima s Dodikom, formiranju vlasti, politici OHR-a ...

- SDA je pobjednička politička stranka. Ostvarila je ubjedljivo najbolji rezultat i morala bi biti okosnica buduće vlasti. Za BiH bi bilo najbolje da se napravi snažan probosanski politički blok i da se tako ide u pregovore oko formiranja vlasti. Taj blok bi trebao da vodi proces implementacije izbornih rezultata, navodi Džaferović i dodaje da, nažalost, svjedočimo jednoj potpuno drugačijoj stvarnosti.

- Radi nezajažljive potrebe za vlašću, osam političkih subjekata se udružilo isključivo protiv SDA i DF-a jer im je to jedina ideologija. Žele razbiti snažan probosanski politički blok i sada proces implementacije vode SNSD i HDZ protiv čijih retrogradnih politika smo se borili u proteklom mandatu. Njima se ide na noge i prave sporazumi u njihovu korist. SDA se tome suprotstavlja. Koristit ćemo sve ustavne i zakonske mehanizme da to spriječimo. Vlast se formira na osnovu Ustava i zakona i ne može drugačije. Tamo gdje ne uspijemo, odgovornost će preuzeti tzv. "Osmorka", a ta odgovornost je ogromna i sasvim sigurno nadilazi snagu te tzv. "Osmorke", kaže Džaferović i dodaje:

- U ovom trenutku vidim vrlo izvjesnim da će SDA činiti okosnicu vlasti u FBiH. Bez SDA to nije moguće učiniti. SDA je najjača politička stranka u Zastupničkom domu i zajedno sa DF-om ima kontrolni paket u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH. Jedino SDA sa DF-om može predložiti predsjednika / potpredsjednika FBiH, u skladu sa Ustavom i zakonom.

On navodi da u FBiH sistem je takav da onaj ko želi formirati Vladu FBiH mora biti kvalificiran u oba doma parlamenta i svim klubovima konstitutivnih naroda.

- Priča o nebitnosti kontrolnog paketa u Klubu Bošnjaka je priča za malu djecu. Neka upitaju HDZ pristaje li da u Ustav FBiH upišemo da su nebitni klubovi konstitutivnih naroda. Ako u tome uspiju, onda im eto vlasti. Ako pak misle da Klub Bošnjaka nije vrijedan, a Klub Hrvata treba biti, onda rade vrlo opasnu stvar i ne zaslužuju vlast, pa čak ni da djeluju na političkoj sceni, poručio je Džaferović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo