18°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 18°C

13.12.2022 / 15:46 BiH - Tužilaštvo BiH

Podignuta optužnica za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom

Podignuta optužnica za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom
Foto: Arhiv
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Mladena Cvjetinovića (1980.), ...

... državljanina BiH i R Srbije, i Zijada Džindića (1971.), državljanina BiH, koji se sumnjiče za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.

Optuženi se terete da su tokom 2019. godine, kao pripadnici grupe ljudi, vršili komunikaciju, organizaciju, prevoz i posredovali radi međunarodnog krijumčarenja veće količine automatskog oružja čije posjedovanje i prodaja nije dozvoljeno civilnim osobama.

Radi se o automatu marke Hecler&Koch, sedam automatskih puška, te drugim dijelovima oružja i municije bez dozvole propisane zakonima BiH, namijenjene ilegalnom tržištu u R Francuskoj.

Optuženi se terete za međunarodno krijumčarenje veće količine oružja i vojne opreme koja je u skrivenom transportu upućena prema ilegalnom tržištu oružja na području R Francuske, radi korištenja u izvršenju krivičnih dijela, a oružje je otkriveno u blizini međunarodnog graničnog prijelaza Orašje, na teritoriji BiH, kada je oduzeto i zaplijenjeno.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo