12°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

13.12.2022 / 14:29 Politika - Šef Delegacije EU

Sattler: Pozitivne poruke iz Brisela, ali ipak treba sačekati četvrtak

Sattler: Pozitivne poruke iz Brisela, ali ipak treba sačekati četvrtak
Foto: FENA
Bilo bi mudro da se ne proglašava pobjeda dok se ne dobije zadnja bitka za kandidatski status Bosne i Hercegovine i potrebno je sačekati zvaničnu odluku šefova zemalja članica Evropske unije u četvrtak.

Kazao je danas u Sarajevu šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Izrazio je zadovoljstvo jer su nakon sjednice Vijeća za opće poslove Evropske unije došle pozitivne informacije i snažne poruke u pravcu odluke o dodjeli kandidatskog statusa.

Podsjetio je da je u junu tri sata trajala rasprava o Bosni i Hercegovini te iako su izgledi dobri treba sačekati četvrtak, ali bit će to veliki iskorak za BiH jer prije otvorenih pregovora o članstvu potrebno je prije svega dobiti formalno status kandidata.

- Bez tog koraka nema drugih koraka, ali vrlo jasno sam naglašavao da nakon dodjele tog statusa potrebno je već naredni dan vidjeti konkretne aktivnosti i konkretan rad - podvukao je Sattler.

Kandidatski status stoga bi trebao biti poruka novoizabranim vlastima da rade dinamično i suštinski na ispunjavanju ključnih kriterija koji su pred Bosne i Hercegovine.

- Taj status bit će signal ostatku svijeta te invetsitorima koji žele doći da ulažu u BiH - zaključio je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo