9°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C

12.12.2022 / 14:46 BiH - MO BiH

Potpisan ugovor o održavanju oklopnih transportera i tenkova OSBiH s turskom tvrtkom ASFAT

Potpisan ugovor o održavanju oklopnih transportera i tenkova OSBiH s turskom tvrtkom ASFAT
Foto: FENA
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je u Sarajevu potpisao ugovor o nabavi pričuvnih dijelova i usluzi održavanja oklopnih transportera i tenkova Oružanih snaga BiH, koje će provoditi tvrka vojnopomorske industrije ASFAT iz Ankare.

Uime tvrtke ASFAT, ugovor je potpisao glavni ravnatelj tvrtke Esad Akgun, u nazočnosti veleposlanika Republike Turske u BiH Sadika Babüra Girgina, turskog vojnog izaslanika u BiH brigadira Mustafe Sitkija Tatara i ostalog osoblja tvrtke ASFAT.

- Uvijek smo spremni pomoći Oružanim snagama BiH i tako ćemo nastaviti i ubuduće. Vrijednost ovog ugovora nije samo u tome što će OS BiH dobiti pričuvne dijelove i uslugu održavanja ove tehnike, već je značaj i u tome što će tehničari OS BiH moći nadgledati cijeli proces te biti i sami obučeni za dalje održavanje svojih oklopnih transpotera i tenkova - rekao je Girgin.

Podžić je istaknuo veliki značaj uspješne suradnje BiH i Republike Turske, a posebno ministarstava obrane dvaju zemalja. On se posebno zahvalio na kontiuniranoj pomoći u školovanju kadrova OS BiH na turskim vojnim školama.

- Sa tvrtkom ASFAT već smo radili na održavanju naših helikoptera, a drago mi je da ovim ugovorom riješavamo i pitanje održavanja oklopnih transportera i tenkova Oružanih snaga BiH. Republika Turska nam značajno pomaže u postizanju i održavanju NATO standarda u OS BiH i velika joj hvala na tome - zaključio je Podžić.

Potpisivanju ugovora nazočili su pomoćnik ministra obrane BiH za nabavu i logistiku Borislav Jezeraškić i šef Kabineta ministra odbrane BiH Kemal Korjenić sa saradnicima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo