15°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 21°C
Bihać 18°C

12.12.2022 / 10:40 Regija - Direktor Ureda Vlade Srbije

Petković: Srbi ne smiju nasjedati na provokacije

Petković: Srbi ne smiju nasjedati na provokacije
Foto: FENA

Direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković kazao je danas da Srbi ne smiju nasjedati na provokacije i da moraju poštovati KFOR i EULEX, koji su ih dužni zaštititi na Kosovu.

"Relativno je mirno, ali situacija je napeta do točke usijanja zbog premijera Kosova Albina Kurtija, koji se hoće obračunati sa srpskim narodom na Kosovu", kazao je Petković.

Prema njegovim riječima, Srbi su podigli barikade zbog uhićenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, a u ovom slučaju riječ je o kršenju ljudskih prava Srba na Kosovu.

"Riječ je o kršenju ljudskih prava Srba na Kosovu. Srbi na barikadama hoće obraniti Briselski sporazum, jer Kurti ne poštuje nijedan sporazum", kazao je Petković za Radioteleviziju Srbije.

Petković je ponovio kako Srbi čine sve kako bi sačuvali mir i stabilnost te da ne smiju nasjedati na provokacije.

Veleposlanstva SAD-a i Velike Britanije zatražila su u nedjelju navečer uklanjanje barikada koje su lokalni Srbi postavili na sjeveru Kosova, prosvjedujući drugi dan zaredom, zbog uhićenja bivšeg srpskog policajca, a srbijanski predsjednik pozvao je i Srbe i Albance da se suzdrže od nasilja i provokacija.

Europska pravosudna misija na Kosovu (EULEX) priopćila je u nedjelju da je na njihovu izviđačku ophodnju na sjeveru, bačena šok bomba i da nema ozlijeđenih.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za izazivanje napetosti i provokacije, a u objavama na društvenim mrežama premijerka Srbije Ana Brnabić i premijer Kosova Albin Kurt zatražili su pomoć međunarodne zajednice.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo