14°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

11.12.2022 / 20:30 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić o Kosovu: Od JNA nismo imali ovakav odziv vojske da se stavi na raspolaganje

Vučić o Kosovu: Od JNA nismo imali ovakav odziv vojske da se stavi na raspolaganje
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost, pozvao je Srbe na sjeveru Kosova i Metohije da budu staloženi i mirni i da ne nasedaju na provokacije, kao i da poštuju KFOR i EULEX.

- Danas ja za mene svakako najteži dan od kada sam predsjednik, poručio je Vučić.

Ističe da je u kontaktu sa predstavnicima i EU, i Brisela.

"A general Mojsilović je razgovarao sa komandantom KFOR-a, i on je dobio uvjeravanja da Kfor neće dozvoliti protivpravni upad na sjever KiM", rekao je Vučić.

Međutim, navodi da ne može niko da kaže da li će se to ipak desiti, jer se, ističe, i pre par večeri govorilo da nije bilo dugih cijevi. Predsednik je ukazao na to da na KiM postoje i pripadnici kosovskih bezbjednosnih snaga obučeni u policijske uniforme.

"Vidjeli ste danas da ceo dan prete Olujama srpskom narodu na KiM. Za nas su ovo dramatični dani u kojima nemamo nikakvu krivicu", rekao je Vučić.

Poručio je narodu da poštuje EULEX i KFOR.

Moja poruka je poštujte EULEX, KFOR, ne dozvolite da vas isprovociraju, rekao je Vučić i pozvao narod da ukaže na to ukoliko se desi da neko sa maskama na licu izvede napad na njih - što je mogućnost na koju su, kako kaže, ukazali iz bezbjednosnih agencija.

"Ne idemo ni protiv KFOR-a, ni protiv EULEX-a, ni protiv koga. Samo želimo da sačuvamo naš narod na KiM", rekao je Vučić

Vučić je rekao da su preduzete odgovarajuće mjere na zaštiti naše otadžbine.

"U skladu sa tim, izdao sam najvažnihja naređenja. Savet za nacionalnu bezbjednost ih je prihavio", rekao je Vučić.

Ističe da je ponosan na vojnike i policajce.

"Nikad, od JNA nismo imali ovakvu popunu i ovakav odziv, raspoloženje ljudi da se stave na raspolaganje svojoj otadžbini. Hoću svim vojnicima, policajcima da kažem da sam ponosan na njih... A pre nego što bilo kakvo naređenje dobiju, osim uzbune i podizanja borbene gotovosti, milion puta ćemo pre toga pokušati da sačuvamo mir za sve naše građane, rekao je Vučić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo