17°C
Mostar 22°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

11.12.2022 / 19:44 Rat u Ukrajini - Sjever Kosova

SAD: Oni koji su podigli nelegalne blokade treba odmah da ih uklone

SAD: Oni koji su podigli nelegalne blokade treba odmah da ih uklone
Foto: Agencije
Sjedinjene Američke Države izražavaju duboku zabrinutost zbog trenutne situacije na sjeveru Kosova i očekuju prestanak svih prijetnji nasiljem i zastrašivanja, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini, prenosi Anadolija.

U saopštenju se ističe da Sjedinjene Države razumiju da su kosovske vlasti pritvorile osobu osumnjičenu za umiješanost u nasilni napad na kosovske organe za provođenje zakona i organe izborne komisije, te da se ovo hapšenje koristi kao opravdanje za nelegalne blokade puteva, kao i prijetnje i zastrašivanje kosovskih vlasti i lokalnog stanovništva.

- Oni koji su podigli nelegalne blokade treba odmah da ih demontiraju. Očekujemo prestanak svih prijetnji nasiljem i zastrašivanja. Izražavamo našu zahvalnost i punu podršku kosovskim snagama NATO-a (KFOR) za njihove napore da obezbjede sigurnost i slobodu kretanja i Misiji Evropske unije za vladavinu prava (EULEX) - navodi se u saopštenju.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i Prištini odlučno osuđuju kao neprihvatljive sve napade na kosovske i međunarodne bezbjednosne agencije.

- Pozivamo sve na maksimalnu uzdržanost, da odmah poduzmu akciju kako bi se postigla deeskalacija situacije i da se uzdrže od provokativnih radnji. Pozivamo strane da rade u okviru dijaloga koji vodi EU kako bi se riješila pitanja koja izazivaju zabrinutost - saopćeno je.

(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo