14°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 16°C
Bihać 14°C

11.12.2022 / 19:39 Svijet - MSF

Spasilački brodovi doveli više od 500 migranata u Italiju

Spasilački brodovi doveli više od 500 migranata u Italiju
Foto: Agencije
Italija, koja je obećala čvrst stav po pitanju imigracije, primila je u nedjelju više od 500 migranata jer su dva humanitarna spasilačka broda dobila dozvolu da pristanu u lukama na jugu zemlje nakon nekoliko dana provedenih na moru po lošem vremenu.

Brod Geo Barents, kojim upravlja dobrotvorna organizacija Ljekari bez granica (MSF) i na kojem je bilo 248 migranata, stigao je u Salerno u jugozapadnoj regiji Kampanije.

Na drugoj strani zemlje, Humanity 1, još jedan spasilački brod kojim upravlja dobrotvorna organizacija SOS Humanity, pristao je u lučkom gradu Bariju nakon što su italijanske vlasti pristale da mu daju dozvolu.

Putovanje je bilo veoma teško i brod se suočio sa talasima od tri metra i jakim vetrovima, objavio je SOS Humanity u tvitu, potvrđujući da je stigao sa 261 migrantom na brodu.

Kako odgovoriti na zahtjeve za pomoć humanitarnih brodova koji pokupe migrante na Mediteranu, izazov je za novu italijansku desničarsku vladu koju predvodi premijerka Giorgia Meloni, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo