7°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

09.12.2022 / 17:18 Politika - Lider SNSD-a

Dodik ucjenjuje Osmorku: Uslov je Buk Bijela, Aerodrom Trebinje i gasifikacija

Dodik ucjenjuje Osmorku: Uslov je Buk Bijela, Aerodrom Trebinje i gasifikacija
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik otkrio je danas uslova koje će postaviti pred koalicione partnere.

Dodao je i da će se sa Osmorkom moći dogovoriti. Istaknuo je da sutra neće sa Osmorkom razgovarati o podjeli resora, ali da očekuje kako će Srbima pripasti Ministarstvo vanjskih poslova s obzirom na to da je prethodnih godina na njenom čelu bio Bošnjak.

"Mi cijenimo da Ministarstvo inostranih poslova sada treba pripasti Srbima s obzirom na to da je do sada pripadalo Bošnjacima, a da li ćemo to smatrati eliminirajućim ako to ne dobijemo, vidjet ćemo, ali o tome svejedno nećemo razgovarati sutra jer je prvi sastanak", rekao je Dodik.

Dodik je posebno istaknuo tri ključna zahtjeva koje će postaviti na pregovarački sto sa Osmorkom.

"Imat ćemo neke načelne razgovore. Ono što je nama ključno je da dobijemo garancije da će biti odblokirani procesi iz RS-a koji su nama bitni, a to je hidroelektrana Buk Bijela, Aerodrom u Trebinju i ova gasifikacija kroz RS. Od tih garancija koje ćemo dobiti, zavisi i naše krajne opredjeljenje. Ako ne bude dogovora oko toga, ako ne bude deblokade, mi nećemo ići u vlast, što bi išli da sjedimo tamo ko ikebane. Hoćete li da raščistimo odnose? Raščistit ćemo ih. Nemojte nijedan projekat blokirati u RS-u i mi nećemo blokirati projekte u FBiH", poruka je Dodika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo