8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

08.12.2022 / 20:35 Politika - Potpredsjednik SDA

Ramić o Osmorci: Požurili su, neće imati većinu

Ramić o Osmorci: Požurili su, neće imati većinu
Foto: Agencije

Potpredsjednik SDA Edin Ramić komentirao je naredne poteze, nakon što je završeno žrijebanje za Klub Bošnjaka.

- Mi ćemo sačekati da se konstituiše do kraja volja građana. Mora da se popuni Dom naroda, pa ćemo razgovarati sa potencijalnim kandidatima, rekao je Ramić za O Kanal.

Dodaje da nacionalni klubovi predlažu kandidate za potpredsjednike.

- Onda se ta lista bira i potom se bira Vlada FBiH. Sva priča o predlaganju koalicija se završava tako što se definiše koje stranke imaju kapacitete u nacionalnim klubovima da predlože kandidate, a onda se sklapaju liste, kaže Ramić.

Komentirao je i tvrdnje Dragana Čovića da je bez obzira ko u konačnici bude imao većinu u Klubu Bošnjaka, partnerstvo Osmorke i HDZ je neupitno.

- U prošlom sazivu parlamenata imali smo neku vlast, koju su činili SDA, HDZ i SNSD, ponekad i DF i SBB. A onda smo u ključnim pitanjima na državnom nivou neke odluke donijeli sa opozicijom. Mi smo zbog toga prestali biti partneri HDZ-u i SNSD-u. A onda su ti ljudi iz opozicije potrčali u zagrljaj HDZ-u i SNSD-u. Sa druge strane, mi smo na nivou FBiH imali određene većine u Predstavničkom domu, dok je u nacionalnim klubovima HDZ imao potpunu kontrolu nad Klubom Hrvata i četiri godine nije uspostavljena vlast zbog toga što HDZ nije htio da predloži kandidata za predsjednika Federacije BiH. Ovaj put SDA neće izbjegavati da predloži kandidata za predsjednika FBiH. Dalje ćemo vidjeti da li stranke osmorke uopšte imaju delegate i poslanike koje misle da imaju, rekao je Ramić.

Upitan da prokomentira činjenicu da su Osmorka i HDZ već postavili konture Vlade Federacije i Vijeća ministara - Nikšić premijer, Krišto predsjedavajuća Vijeća ministara, Ramić odgovara:

- Požurili su. Ta šibicarska politika je došla na naplatu. Moraće objasniti narodu da nemaju većinu u Domu naroda, a vjerovatno neće imati većinu ni u Predstavničkom domu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo