1°C
Mostar 4°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

08.12.2022 / 18:51 BiH - Zločinac uputio izvinjenje

Bruno Stojić priznao UZP, zločine, opsadu Mostara, logore

Nekadašnji ministar odbrane tzv. Herceg-Bosne Bruno Stojić, osuđen na 20 godina zatvora zbog Udruženkg zločinačkog poduhvata i zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, uputio je Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove, drugi zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu.

On je priznao učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, opsadu Mostara kao i odgovornost za sva ostala djela ratnog zločina koja su navedena u haškoj presudi.

Stojić je uz novi zahtjev također uputio pismo u kojem izražava žaljenje zbog počinjenih zločina.

- Moja namjera je da ovim iskrenim i svima dostupnim pismom izlažem svoje najiskrenije prihvaćanje odgovornosti za sve zločine za koje sam osuđen i koji se detaljno navode u presudi, stoji između ostalog u Stojićevom pismu.

On dalje navodi kako se želi ispričati žrtvama i njihovim obiteljima za zločine koje je počinio.

- Potpuno sam svjestan da sam bio jedan od najvažnijih članova UZP-a, budući da sam imao kontrolu nad HVO-om i vojnom policijom i bio spona između HVO-a i Vlade HZHB. Nepitino je stoga da sam imao jednu od važnih uloga u počinjenju zločina s obzirom na funkcije i ovlaštenja koja sam imao za vrijeme rata. Moja osobna odgovornost je neupitna.... Koncept udruženog zločinačkog poduhvata mi možda i nije bio jasan u pravnom smislu, ali sam sada potpuno svjestan šta on zapravo znači i šta je bio. Kao svoju najveću grešku smatram što sam bio dio takvog udruženog zločinačkog poduhvata koji se nigdje i nikad više ne bi smio dogoditi - naveo je između ostaloga u svom pismu ratni zločinac Bruno Stojić.

Stojiću je već jednom odbijen zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo