8°C
Mostar 13°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

08.12.2022 / 18:35 Svijet - Reuters

Finska se nada skoroj turskoj ratifikaciji aplikacije za NATO, razmatra izvoz oružja Ankari

Finska se nada skoroj turskoj ratifikaciji aplikacije za NATO, razmatra izvoz oružja Ankari
Foto: Agencije

Finski ministar odbrane Antti Kaikkonen izjavio je da se nada što skorijoj ratifikaciji Turske finskoj kandidaturi za članstvo u NATO-u i da će razmotriti davanje dozvola za izvoz oružja Turskoj od slučaja do slučaja.

U intervjuu za Reuters nakon sastanka sa turskim kolegom Hulusi Akarom u Ankari, Kaikkonen je rekao da ne može predvidjeti vremenski rok za tursku ratifikaciju prijave njegove zemlje za članstvo u NATO-u.

Vodeći turski političar iz turske vladajuće stranke AK rekao je, međutim, da je brzina ratifikacije u rukama Finske i Švedske i od toga koliko brzo ispunjavaju zahtjeve Turske.

Obje nordijske zemlje zatražile su pridruženje NATO-u ove godine nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali je dugogodišnja članica Turska odbila podržati njihov zahtjev sve dok se ne ispune brojni njeni zahtjevi, uključujući zauzimanje strožijeg stava protiv kurdskih militanata i ukidanje zabrane prodaje oružja.

- U memorandumu o razumijevanju potpisanom u Madridu piše da nema embarga na oružje (Turskoj) i da je to trenutno stanje. Odluke donosimo od slučaja do slučaja - rekao je Kaikkonen.

U ovoj je sedmici turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio da Finska mora ukinuti embargo na oružje Ankari kao uslov za osiguranje podrške Turske.

- Bilo je nekih razgovora s predstavnicima finske industrije o izvozu iz Finske u Tursku. Postoje neki preliminarni razgovori. Rekao bih da bi bilo moguće u bliskoj budućnosti imati neki izvoz - dodao je on.

Kaikkonen je također rekao da Helsinki više voli da se pridruži sigurnosnom savezu zajedno sa Stockholmom, a ne "sam".

- Naš jasan cilj je pridružiti se NATO-u ruku pod ruku (sa Švedskom), a mislim da bi to bilo najbolje i za NATO - rekao je on.

U odvojenom intervjuu za Reuters, šef Odbora za vanjske poslove turskog parlamenta i član vladajuće AK Partije Akif Cagatay Kilic rekao je da Turska "ne žuri" s ratifikacijom kandidature nordijskih zemalja za NATO.

- Sve je na Finskoj i Švedskoj. Kada ispune naša očekivanja, mi ćemo ispuniti svoju obavezu ratifikacije. Oni imaju našu riječ - rekao je Kilic.

- Očekujemo da održe obećanja. Kada se to desi, naša vlada će dostaviti ratifikaciju Parlamentu, a mi ćemo svoj dio brzo završiti - kazao je.

NATO svoje odluke donosi konsenzusom, što znači da dvije nordijske zemlje zahtijevaju odobrenje svih 30 država članica alijanse. Jedino se Turska još uvijek protivi njihovom članstvu, iako ga Mađarska također još nije ratificirala, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo