8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

08.12.2022 / 15:56 Fudbal - Katar 2022

Brazil favorit protiv Hrvatske u borbi za polufinale SP-a

Brazil favorit protiv Hrvatske u borbi za polufinale SP-a
Foto: Vijesti.ba
Reprezentacije Brazila i Hrvatske sutra će u Al Rayyanu igrati četvrtfinalni meč Svjetskog prvenstva u Kataru.

Brazil i Hrvatska su međusobno odigrali četiri utakmice u kojima "Vatreni" nikada nisu pobijedili, dok su Brazilci slavili u tri navrata, a jednom je bilo neriješeno.

Brazil je u ovom meču veliki favoriti, ali Hrvatska kao aktuelni viceprvak svijeta ni u kojem slučaju se ne može otpisati i sposobna je da iznenadi.

Brazilci su u osmini finala rutinski savladali Južnu Koreju rezultatom 4:1, a sva četiri pogodka su postigli u prvom poluvremenu, dok je Hrvatska nakon teškog meča protiv Japana zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca nastavila takmičenje.

Najveći kvalitet Brazilaca predstavlja njihov napad koji se sastoji od brzih i tehnički potkovanih igrača, Viniciusa, Neymara i Richarlisona, od kojih se očekuje da će praviti velike probleme „Vatrenima“ koji će vjerovatno kontrama pokušati ugroziti gol Brazil.

Selektor Hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić okarakterisao je Brazil kao najbržu i najenergičniju ekipu koja je raznovrsnija od ostalih reprezentacija. Smatra da ukoliko budu postavljeni široko da će im biti teško, ali ističe da će Brazilci, ukoliko nakon presinga ne vrate brzo izgubljenu loptu, imati problema.

Naglasio je da trebaju djelovati kompaktno i pomagati jedni drugima u odbrani.

Rekao je da neće mnogo mijenjati sastav, ali da će za susret vjerovatno konkurisati Sosa koji zbog groznice nije nastupio protiv Japana u osmini finala.

Kapiten Luka Modrić kaže da je Brazil favorit u ovoj utakmici, ali i da u nogometu ne pobjeđuju uvijek favoriti te da su oni sposobni da ostvare cilj.

Smatra da Brazil ima kvalitetne igrače na svakoj poziciji, te da moraju biti agresivni i trkački spremni kako im ne bi dozvolili da se razigraju.

- Napravili smo veliku stvar ulaskom u četvrtfinale, ali bez obzira na to, želimo još više. Čeka nas možda i najveća utakmica na turniru protiv jednog od favorita za osvajanje naslova. Uvijek su favoriti, ali po prikazanoj igri na ovom prvenstvu s pravom nose tu ulogu. Moramo biti pravi, dati svoj maksimum kao i u svakoj utakmici do sada – rekao je Modrić na pres-konferenciji uoči utakmice.

Brazil i Hrvatska posljednji meč na velikoj sceni igrali su u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva u Brazilu 2014. godine u kojem je Brazil pobijedio 3:1.

Duel između Brazila i Hrvatske igra se sutra u 16 sati, dok će istog dana odmjeriti snage Argentina i Nizozemska u 20 sati.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo