8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

08.12.2022 / 14:59 Fudbal - Guardian i The Times

Sjajna vijest iz FIFA-e: Odustalo se od formata SP-a 2026.

Sjajna vijest iz FIFA-e: Odustalo se od formata SP-a 2026.
Foto: Vijesti.ba
Ugledni britanski mediji Guardian i The Times pišu kako je sve jasnije da je FIFA ipak odustala od kontroverznog formata za Svjetsko prvenstvo 2026. godine koje će većinom ugostiti SAD te u manjoj mjeri Meksiko i Kanada, prenosi Gol.hr.

Podsjetimo, FIFA je za četiri godine odlučila uvesti format od 48 reprezentacija, čak 16 više od dosadašnjeg, rekli bismo idealnog formata s 32 reprezentacije. Od broja reprezentacija nije se, barem zasad, odustalo, ali jest od formata koji je izazvao nevjericu u nogometnom svijetu.

Grupe od tri tima, srećom, nećemo gledati

Po prijedlogu iz 2017. godine 48 reprezentacija bit će podijeljeno u 16 grupa s po tri ekipe. U nokaut-fazu plasirale bi se po dvije ekipe iz svake grupe, odnosno ukupno 32 selekcije.

Međutim odmah je bilo jasno kako će grupe s tri ekipe biti na rubu regularnosti jer samo dvije reprezentacije odlučuju o sudbini svih troje u posljednjem kolu. Drugim riječima, podložno je dogovaranju rezultata, da ne kažemo i namještaljkama.

Na to su svi upozoravali, a čini se kako je razum napokon prevladao i takav format nećemo gledati za četiri godine. Konačnu odluku FIFA će donijeti sljedeće godine, ali izjave vodećih ljudi kontinentalnih saveza idu u prilog tome da je ta priča završena i odbačena.

Čak 104 utakmice, 40 više nego u Kataru

Sada se najizglednijim čini sljedeće: imat ćemo 12 umjesto dosadašnjih osam grupa. Kako s brojem 48 nema više savršenog omjera za nokaut-fazu, uvest će se dodatno kolo, to jest šesnaestina ina finala u koju će se plasirati dvoje najboljih u svakoj grupi te osam najboljih trećeplasiranih.

Ovo je ipak malo bolja solucija iako je također kontroverzna zbog, za mnoge, prevelikog broja reprezentacija zbog kojeg će SP trajati tjedan duže, a kvaliteta će se dodatno razrijediti.

Evropa u nevjerici

U Europi su i prije bili bijesni zbog proširenja SP-a. Zbog ovog novog prijedloga ono će trajati čak pet sedmica umjesto dosadašnja četiri i imat će čak 104 utakmice umjesto dosadašnje 64. Jasno je da FIFA u svemu vidi priliku za veću zaradu od TV prava, dok su tvrdnje o pružanju prilike ”malim” reprezentacijama priče za malu djecu.

Evropa, u kojoj je koncentrirana najveća kvaliteta u svjetskom nogometu, najgore će proći u tom proširenju. Dobit će svega tri reprezentacije više na SP-u, dok bi Afrika u SAD-u trebala imati čak devet ekipa, a Azija osam! Južna Amerika imat će samo šest, isto koliko i Sjeverna Amerika.

I za kraj, za četiri godine pripremite se na najgore moguće termine s obzirom na to da će se igrati u nekoliko vremenskih zona u Sjevernoj Americi. Vjerujemo kako će evropske reprezentacije dobivati ili kasnovečernje ili ranojutarnje termine (po evropskom vremenu) te da će što manje biti onih usred noći.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo