12°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C

06.12.2022 / 12:10 Svijet - Giancarlo Giorgetti

Italija: EU mora zajedno štititi stratešku proizvodnju

Italija: EU mora zajedno štititi stratešku proizvodnju
Foto: Agencije
EU mora na goleme američke subvencije domaćoj proizvodnji odgovoriti zajedničkom potporom konkurentnosti i zaštitom strateške proizvodnje, izjavio je talijanski ministar gospodarstva Giancarlo Giorgetti.

SAD je zakonom o borbi protiv inflacije (IRA), teškim 430 milijardi dolara, isplanirao porezne olakšice za domaću proizvodnju komponenti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

EU strahuje da bi američki poticaji mogli dovesti u neravnopravnu poziciju europske kompanije, poput proizvođača automobila i zelene tehnologije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u nedjelju da će EU prilagoditi propise o državnim potporama i vladama omogućiti da pomognu kompanijama u borbi protiv negativnih posljedica američkog zakona. Talijanski ministar smatra pak da bi europski odgovor trebao biti kreiran na razini EU, a ne zemalja članica.

"Mjere koje pogoduju konkurentnosti i štite stratešku proizvodnju smatramo pozitivnima, ali u isto vrijeme mislimo da intervencije moraju biti poduzete na europskoj razini i da moraju sačuvati cjelovitost jedinstvenog tržišta", dodao je Giorgetti.

"Zalažemo se za europski plan IRA-e s ciljem smanjenja inflacije", sažeo je Giorgetti talijanski stav.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo