19°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 18°C

06.12.2022 / 12:02 Svijet - Odlučujući za Bidena

Danas drugi krug izbora za Senat u Georgiji

Danas drugi krug izbora za Senat u Georgiji
Foto: Agencije
Birajući između pastora i bivše nogometne zvijezde, glasači u Georgiji danas će odlučiti o svom predstavniku u američkom Senatu na izborima s visokim ulogom za predsjednika Joea Bidena.

Demokratski senator Raphael Warnock i njegov republikanski protukandidat Herschel Walker, kojeg podupire bivši predsjednik Donald Trump, sudarit će se u žestokom drugom krugu izbora nakon što ni jedan od afroameričkih kandidata nije osvojio više od 50 posto glasova na međuizborima 8. novembra.

Odlučujući izbori za Bidena

Biden je pozvao stanovnike Georgije da glasaju za demokrata Warnocka (53) protiv republikanca Walkera (60). "Stvarno je presudno", rekao je predsjednik. Iako su demokrati već zadržali tanku kontrolu nad Senatom nakon međuizbora prošloga mjeseca, ovi su izbori ipak odlučujući za Bidena.

Republikanci vide potencijalnu pobjedu kao mogućnost da ojačaju sposobnost blokiranja Bidenovih politika nakon što su preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom. Republikanci se nadaju da će 700 dana prije predsjedničkih izbora 2024. spriječiti Bidenov zamah, nakon što je njegova stranka u novembru ostvarila bolji rezultat od očekivanog.

Demokratima bi, s druge strane, Warnockova pobjeda pomogla u konsolidaciji njihove tanke većine u Senatu i omogućila im veći uticaj u ključnim kongresnim odborima. To bi također značajno ograničilo moć centrističkog demokratskog senatora Joea Manchina, koji je već blokirao nekoliko velikih Bidenovih inicijativa u prve dvije godine svog mandata.

U demokratskoj kampanji sudjeluje i bivši predsjednik Barack Obama koji je održao prošle sedmice skup u Atlanti.

Teško je predvidjeti rezultat

Koliko su izbori važni, pokazuje i činjenica da je otprilike 400 miliona dolara već potrošeno na kampanju pa je utrka za senatsko mjesto Georgije najskuplja u povijesti međuizbora. Nekih 1.9 miliona ljudi već je prijevremeno glasalo, od kojih su mnogi vjerojatno glasači demokrata, dok se očekuje da će republikanci izaći na izbore u utorak.

Teško je predvidjeti rezultat izbora jer je po zadnjim anketama premala razlika između kandidata. Povijesno republikanska država, Georgia je nenadano odabrala Bidena umjesto Trumpa 2020., dok je dva mjeseca kasnije u drugom krugu izabrala dvojicu demokrata u Senat.

Trenutni kandidati, obojica rodom iz Georgije, potpuna su suprotnost. Rođen kao jedanaesto od 12 djece majke koja je radila na poljima pamuka te bivšeg vojnika i propovjednika, Warnock (53) je odrastao u siromaštvu.

Čak i nakon izbora ostao je pastor u crkvi u Atlanti u kojoj je nekoć propovijedala ikona borbe za građanska prava Afroamerikanaca Martin Luther King Jr. Warnock ima doktorat iz teologije. Njegov protivnik Walker kasno je ušao u politiku kandidaturom na izborima za Senat 2022.

Ovaj 60-godišnji konzervativac smatra se jednim od najboljih igrača, s nekoliko rekorda, u historiji sveučilišnog američkog nogometa - koji ima gotovo religijski karakter na Jugu. Walker je odlučni protivnik pobačaja, čak i u slučajevima silovanja, ali se našao u središtu nekoliko skandala po tom pitanju. Optužen je da je platio pobačaje dvjema ženama s kojima je bio u vezi.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo