10°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

06.12.2022 / 08:22 Ličnost dana - Ličnost dana

ELI TAUBER - ISTRAŽIVANJE ISTORIJE

ELI TAUBER - ISTRAŽIVANJE ISTORIJE
Foto: Vijesti.ba

Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine odlučila je da osnuje vlastiti arhiv u cilju prikupljanja i objedinjavanja arhivske građe koja se odnosi na Jevreje Bosne i Hercegovine, a zvanično je počeo sa radom u oktobru, potvrdio je direktor Centra za istraživanje historije Jevreja u BiH Eli Tauber.

U međuvremenu potpisan je sporazum o saradnji sa Arhivom Bosne i Hercegovine, arhivima Travnika i Bihaća, Hrvatskim državnim arhivom te Jevrejskim istorijskim muzejom.

On je podvukao da je krajnji cilj formiranja arhiva prikupljanje arhivske građe koja bi služila za pisanje knjige o Jevrejima Bosne i Hercegovine, njihovom dolasku i životu te doprinosu razvoju Bosne.

- Zato ovaj arhiv ima posebnu društvenu dimenziju, a ne samo istorijsku i posvećenu samo jednom periodu - istaknuo je Tauber.

Direktor Centra za istraživanje historije Jevreja naveo je da će arhiv biti otvorenog tipa.

- Sada treba jedan period da prikupljenu građu razvrstamo i sistematizujemo te prilagodimo krajnjoj namjeri kako bi bila dostupna svim zainteresiranim - istaknuo je.

Potvrdio je da se građa za Arhiv Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine skuplja već dvadesetak godina.

- Tako prikupljenu građu sada smo posložili u arhivske kutije i počinjemo da je skeniramo i tako pretvaramo u digitalnu formu. Prije nekoliko dana dobili smo i sedam hiljada skenova iz Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu i sada se spremamo da to sistematizujemo. Dakle, biće mnogo podataka i biću sretan da ih podijelim sa zainteresiranim - podvukao je.

Govoreći o značaju otvaranja ovog arhiva, Tauber ocjenjuje da kada pogledamo arhive i jevrejske zajednice na Balkanu tek onda shvatimo koliko malo znamo o Jevrejima.

- Tako je isto i u Bosni i Hercegovini. Ovim potezom, uspostavljanjem jedinstvenog arhiva u Sarajevu odškrinuli smo vrata istraživanju istorije Jevreja u našoj zemlji i mislim da smo započeli jednu novu priču koja će biti dokumentovana i rezultirati brojnim izložbama i knjigama koje ćemo pokloniti našim sugrađanima, ali i svim istraživačima i studentima - podvukao je u izjavi za Fenu Eli Tauber.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo