8°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

05.12.2022 / 13:36 Regija - Beograd

Vučić Lajčaku: Neophodna primjena dogovora o ZSO

Vučić Lajčaku: Neophodna primjena dogovora o ZSO
Foto: Instagram

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Vučić je naglasio neophodnost primjene dogovora o Zajednici srpskih opština i poštovanja prava i volje naroda.

Vučić je, uz fotografije na Instagramu, naveo da je sa Lajčakom razmotrio posljednja dešavanja na Kosovu i Metohiji i probleme sa kojima se Srbi suočavaju "zbog jednostranih i nelegitimnih poteza Prištine".

"Naglasio sam neophodnost primjene dogovora o Zajednici srpskih opština i poštovanja prava i volje našeg naroda. Srbija je opredijeljena za nastavak konstruktivnog dijaloga, u cilju održanja mira i stabilnosti i postizanja boljih uslova za život svih građana", naveo je Vučić.

Miroslav Lajčak razgovaraće danas i sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Sutra će se u Prištini sastati sa premijerom Aljbinom Kurtijem, potvrdio je RTS-u izvor iz EU.

Poslije imenovanja Nenada Rašića za ministra u kosovskoj vladi, na KiM su se podigle nove tenzije. Predsjednik Vučić je imenovanje Rašića ocijenio kao "sramno" i da je to "najblaža riječ koja može da se upotrebi".

Situacija na KiM bila je tema i razgovora predsjednika Vučića sa evropskim komesarom za susjedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem.

Kako je najavio šef srpske diplomatije, predsjednik će nakon sastanka sa Lajčakom odlučiti da li će učestvovati na samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani koji će biti sutra održan.


(Vijesti.ba / RTS)

Izdvajamo