10°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

05.12.2022 / 09:26 Svijet - Sarajevo

Mitropolit Hrizostom: Mi smo žrtve jedne sulude globalizacije koja će koštati ovaj svijet

Mitropolit Hrizostom: Mi smo žrtve jedne sulude globalizacije koja će koštati ovaj svijet
Foto: FENA

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio je u intervjuu za Fenu da je položaj svih građana BiH, pa i srpskog naroda težak, ali da je i prilika "da stvaramo mir i pomirenje među nama i još više ekonomski prosperitet među nama".

 Naglasio je da je ekonomski prosperitet kapija nade za opstanak svih naših naroda u BiH.

- Položaj pravoslavnih Srba u BiH, u oba njena entiteta Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te Brčko Distriktu je sigurno težak, kao i druga dva naroda i ostalih, koji sa nama žive i djele tešku sudbinu. Mora se i treba konstatovati da mi još nismo izašli iz zona onih teških konflikata kroz koje smo prošli devedesetih godina - naveo je mitropolit Hrizostom.

Tragove konflikata, prema njegovim riječima, još više komplikuju globalističke i ekonomske krize koje su sad sustigle čitav svijet.

- Globalizacija je od polovine osamdesetih godina 20. vijeka nametana silom. Nažalost i lomi se silom. Mi smo žrtve jedne sulude globalizacije koju su nametnuli prije svega SAD i Evropska unija. Globalizacija koju su nametali silom je trebala služiti njihovim geopolitičkim ciljevima. Njihov egoizam i nezajažljivost u dominaciji nad drugima skupo su koštale, i još će koštati ovaj svijet. Dok su nametali globalizaciju štapom i mrkvom kršili su osnovna načela prava i pravičnosti, slobode i nezavisnosti država i naroda svijeta. Usput su proizvodili teške ekonomske situacije i tragične slike gladnih naroda Afrike, Azije, a sada i Evrope - izjavio je Hrizostom.

Kriza morala i temeljnih ljudskih vrijednosti, kako je ocjenio, postoji kod čovjeka 21. vijeka i to nije mala kriza. Istakao je da je to ogromna kriza, koja je opet rezultat globalističkih ideologija koje su i imale cilj da "pomjere temelje svih i svega". Na svu sreću, kako je istakao mitropolit dabrobosanski, Crkva je već osamdesetih godina prošlog vijeka osjetila te nove "new age" trendove i na vrijeme je reagovala i alarmirala vjerni narod na velike opasnosti koje donose ti trendovi i politika (globalizacija).

- Na svu sreću mi možemo danas konstatovati da smo, kako Srpska pravoslavna crkva (SPC), vjerujem i Rimokatolička crkva i Islamska zajednica, donekle uspjeli da amortizujemo "udarce" new age kad su u pitanju naši vjernici. Nažalost, nismo uspjeli da sačuvamo sve. Mnogi su "odvraćeni" od naše Crkve i drugih vjerskih zajednica. Najteže jeste to da oni nerijetko završavaju u tragičnim prilikama i okolnostima. Mi Srpska pravoslavna Crkva moramo iznaći u sebi duhovne snage, a Bog će to da blagoslovi, da svijetlimo put kojim treba ovaj svijet da ide, a to je put duhovnog preporoda i utemeljenja na temeljnim istinskim i nepatvorenim ljudskim vrijednostima, odnosno onim vrijednostima koje je Bog sam ugradio u čovjeka. Naše temeljne ljudske vrijednosti su u samom Gospodu Isusu Hristu i u Njegovoj Božanskoj nauci - naveo je mitropolit Hrizostom.

Kada je riječ o povratu crkvene imovine, Hrizostom je naveo da nikakvog pomaka nije bilo u vezi oduzete ili uzurpirane imovine SPC-a od vlasti BiH. Jednostavno, kako je naglasio, ne postoji dobra volja za takvo nešto.

- Odsustvo dobre volje među ljudima, a posebno prema SPC je više nego evidentno među nosiocima vlasti u FBiH. Mi posebno ističemo i uvijek ćemo isticati uzurpiranu našu imovinu u Gradu Sarajevu. Prvenstveno mislimo na zgradu Srpske pravoslavne Bogoslovije pored same Saborne crkve u Sarajevu. Status zgrade Bogoslovije u Sarajevu otkriva svu hipokriziju ovog društva i nosioca vlasti u Sarajevu. Naravno da mi pokušavamo da to pokrenemo sa mrtve tačke, ali "vrata su sa sedam pečata zamandaljena" - istakao je Hrizostom.

Multietičnost je danas, kako je rekao, jedna od osnovnih kategorija i neminovnost svijeta. Naglasio je da je saradnja u multietičnosti neophodna i neizbježna.

- Svjedoci smo da se svakodnevno sklapaju međunarodni ugovori o bilaterarnim i multilateralnim saradnjama u svijetu, a to je ta multietična saradnja na makro planu. Sigurno da pozitivna saradnja u multietičnom društvu može i te kako pomoći pomirenju naroda u BiH, bolje reći obnovljenju pomirenja, mira i dobrih odnosa. Sigurno da su rat i ratna dešavanja narušili stare dobre običaje i odnose, ali ne možemo da živimo stalno u svađama i sukobima. Trebamo krenuti jedni ka drugima, lošu istoriju odnosa ostaviti istoriji, a stvarati bolju međusobnu budućnost - naglasio je mitropolit Hrizostom.

BiH se suočava sa problemom koji može imati dalekosežne posljedice po budućnost zemlje - odlazak ljudi, posebno mladih, u potrazi za boljim životnim standardom. Mitropolit kaže da je depopulacija uveliko prisutna na cijelom prostoru BiH, pa i šire, Balkana.

- Hiljade mladih ljudi napuštaju njima voljenu zemlju BiH nezadovoljni opštem stanjem u njoj. Crkve i vjerske zajednice već godinama govore o tome i skreću pažnju političarima da se mora raditi na poboljšanju životnog standarda naših građana nezavisno od njihove nacionalne ili vjerske pripadnosti. Naš glas je glas proroka u pustinji. Niko ne obraća pažnju na naše vapaje – naglasio je Hrizostom.

Depopulacija je, prema njegovim riječima, stravična. Škole se zatvaraju, ne samo po selima, već i u varošicama i gradovima.

- Nismo daleko od crne slutnje nedavno preminulog pjesnika Rajka Petrova Noga koji je svojevremeno kazao da ćemo svi "doživjeti sudbinu Hazara" i nestati sa ovih prostora. To bi bila tragedija kako za srpski narod tako i za sve druge narode u BiH. Jedini put i nada je Božiji blagoslov koji glasi: "Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njome i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svega zverinja što gmiže" – naveo je u intervjuu za Fenu mitropolit dabrobosanski Hrizostom.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo