8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

04.12.2022 / 15:34 BiH - Saopćenje

Lagumdžija u Rigi s predsjednikom Latvije Levitsom i sa NGIC odborom X Global Baku Foruma

Lagumdžija u Rigi s predsjednikom Latvije Levitsom i sa NGIC odborom X Global Baku Foruma
Foto: FENA

U Rigi, Latvija, održana je treća sjednica NGIC (Nizami Ganjavi Međunarodnog Centra) Organizacionog odbora X Global Global Baku Foruma, koji će biti održan od 9. do 11. marta iduće godine pod nazivom “Izazovi današnjeg svijeta”, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti.

Jedna od tema će biti posvećena euroatlantskim integracijama zapadnog Balkana kao odgovorom Evropske unije na paralelne krize koje ce obilježiti narednu godinu - sigurnosne, ekonomske, energetske, zdravstvene i prehrambene.

Na sastanku sa predsjednikom Latvije Egilsom Levitsom, posebna pažnja je bila posvećna narednim koracima nakon ministarskog sastanka NATO-a u Bukureštu na kojem je bilo riječi i o Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom je član Upravnog odbor NGIC-a Zlatko Lagumdžija posebno istakao važnost Međunarodnog krivičnog suda u Hagu kao bitnog faktora prevencije svakog narušavanja međunarodnog pravnog poretka i obaveza koje nastaju u slučaju agresije na suverene zemlje kao i na protivustavno narušavanje njihovog teritorijalnog integriteta.

Kao što se u Ukrajini danas brani međunarodno pravo, tako se i u Bosni i Hercegovini brani evropski mir kroz odbranu njenog suvereniteta i cjelovitosti uz ubrzanu integraciju u EU I NATO, navedeno je u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo