0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

03.12.2022 / 18:06 Fudbal - SP u Kataru

Nizozemci prvi četvrtfinalisti Svjetskog prvenstva

Nizozemci prvi četvrtfinalisti Svjetskog prvenstva
Foto: FENA

Reprezentacija Nizozemske plasirala se u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva nakon što je u prvoj utakmici knock-out faze pobijedila SAD rezultatom 3:1.

Amerikanci su hrabro ušli u susret te su odmah na startu utakmice imali veliku priliku. Nizozemska obrana kasnila je u izlasku iz svog kaznenog prostora, to je iskoristio Tyler Adams i dugom loptom u priliku gurnuo Christiana Pulisica, koji u situaciji jedan na jedan nije uspio svladati vratara Andriesa Nopperta.

Za razliku od Amerikanaca, Nizozemci su bili ubojiti u svom prvom ozbiljnijem pokušaju. U 10. minuti nakon brze akcije američka obrana zaboravila je Memphisa Depaya koji neometan s 12 metara prizemnim šutom pogađa za 1:0.

Kako je vrijeme odmicalo američka agresivnost je polako jenjavala, a Nizozemci su svoju prednost uduplali u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena. Strijelac je bio Daley Blind, a asistent kao i kod prvog pogotka Denzel Dumfries.

Nadu u preokret Amerikancima je u 76. minuti dao Haji Wright. Nisku loptu pred nizozemski gol uputio je Christian Pulisic, Wright se fantastično snašao, jednim dodirom podignuo je loptu, koja je u visokom luku preskočila nizozemsku obranu i vratara i završila u mreži.

Međutim, Nizozemci su samo pet minuta kasnije došli do svog trećeg pogotka nakon propusta američke obrane. Blind je uputio centaršut s lijeve strane, a na drugoj stativi potpuno sam ostao je Dumfries te je svojim dvjema asistencijama pridodao i pogodak.

Utakmica je završila pobjedom 3:1 Nizozemske koja u četvrtfinalu čeka boljeg iz dvoboja Argentina – Australija, koji se igra večeras od 20 sati.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo