8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

03.12.2022 / 12:10 Politika - Predsjednik NIP-a

Konaković: Vlast je dogovorena, neće je odrediti kuglica

Konaković: Vlast je dogovorena, neće je odrediti kuglica
Foto: Arhiv
Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković oglasio se na društvenim mrežama tvrdnjom da je završen je izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

- Osmorka je ubjedljivi pobjednik sa 32 mandata (1 od 32 je partnerski iz koalicije u BPK).  SDA i DF imaju zajedno 20 (računamo i Šilju).  HDZ 15 ili 16. Potrebna većina u Domu naroda je 41 delegat. Nakon što se spustila zavjesa na proces utihnule su ”pobjedničke” fanfare i počinju fanfare koje najavljuju blokadu svih procesa ako SDA ne bude vlast. Kreira se narativ kako će kuglica ili lutrija odrediti buduću vlast. Buduća vlast je dogovorena, implementacija je uveliko počela, vrlo brzo kreće imenovanje izvršne vlasti.

Vlast neće odrediti nikakva kuglica, vlast je određena onako kako se u normalnim zemljama radi, napisao je Konaković.

Dodaje da se pregovorima i potpisom sporazuma u institucijama Bosne i Hercegovine uspostavlja vlast, a da kuglica može donijeti samo jednu prepreku više ili manje.

- Nakon svih prepreka koje smo preskočili, kuglica se čini zanemarivom.  Dok smo mi dogovarali važna pitanja za funkcionisanje buduće vlasti, režim je “završavao” ruke u klubu Bošnjaka.  Uspjeli su “završiti” Šilju i Jakuba, nakon toga Muju u Posavini i Nijaza u Goraždu. Da nisu, da je proces tekao bez kupovine i ucjena, imala bi Osmorka danas 11 umjesto 10 i 3 šešira umjesto jednog.  To je jedina razlika, kaže Konaković i dodaje:

- U klubu Srba Osmorka će delegirati potpredsjednika Federacije. U klubu Hrvata izabraće HDZ.  Sad zamislite scenarij da HDZ ide u koaliciju sa SDA i da SDA ima brojeve koje ima Osmorka, mi bismo dakle mogli blokirati uspostavu vlasti sve dok nas na silu ne prime u koaliciju . To normalni ljudi ne rade, a takva se blokada razbija brzo i efikasno.  A ne bi bi milo mrsko gledati kako blokiraju, prijete i istovremeno mole da ih neko prihvati kao koalicionog partnera. Možda je i pravedno da se baš tako završi ova saga. Marljivo radimo, razrađujemo programe i planove, naredne sedmice otvaramo kadrovska pitanja i spremamo se za preuzimanje vlasti na svim nivoima.  Čeka nas težak posao, ne obećavamo čuda, obećavamo pošten, transaprentan rad i domaćinsko upravljanje javnim dobrima. Za našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo