-2°C
Mostar 3°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

03.12.2022 / 08:31 Regija - Z. Balkan - EU

Vučić bojkotuje samit u Tirani, Cvijanović ide ispred BiH

Vučić bojkotuje samit u Tirani, Cvijanović ide ispred BiH
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija bojkotovati predstojeći samit Evropska unija - Zapadni Balkan koji se u utorak održava u Tirani.

Naveo je da je razlog za takvu odluku, postavljenje Nenada Rašića, lidera Progresivno demokratske stranke za ministra u Vladi Kosova i Rade Trajković, koja će mu biti savjetnica, iako oboje nisu iz Srpske liste koja je pobinedila na izborima.

Vučić je osim Rašića i Trajković, izvrijeđao i premijera Kosova Aljbina Kurtija nazvavši ga „terorističkim ološem“, ali i Evropsku uniju zbog blage reakcije na Kurtijeve poteze i izjave.

„Niko iz Srbije neće biti u Tirani 6. decembra, a dolazite lijepo, uzimajte dnevnice, naputujte se kako vam se hoće svi vi iz Evrope, svi vi sa Zapadnog Balkana, baljezgajte o tome kako je Srbija kriva za nešto“, rekao je Vučić.

Kada je u pitanju BiH, Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za učešće na Summitu EU-Zapadni Balkan koji će 6. decembra 2022. godine biti održan u Tirani.

Odlučeno je da delegaciju Bosne i Hercegovine na ovom summitu predvodi predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo