9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

02.12.2022 / 14:17 Rat u Ukrajini - Kremlj

Putin je otvoren za razgovore o rješenju sukoba u Ukrajini

Putin je otvoren za razgovore o rješenju sukoba u Ukrajini
Foto: Reuters
Predsjednik Vladimir Putin otvoren je za razgovore o mogućem rješenju sukoba u Ukrajini i vjeruje u diplomatsko rješenje, saopćio je Kremlj u petak, ...

... nakon što je američki predsjednik Joe Biden sugerirao kako je spreman da razgovara s ruskim čelnikom.

Biden je, govoreći pokraj francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, izjavio je da jedini način za okončanje rata u Ukrajini da Putin povuče vojnike i da će, ukoliko Putin to učini, biti spreman da razgovara s čelnikom Kremlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov zauzeo je pomirljiv ton upitan da prokomentira Bidenove komentare, rekavši da Putin ostaje otvoren za pregovore, ali da se Rusija neće povući iz Ukrajine.

- Predsjednik Ruske Federacije uvijek je bio i ostaje otvoren za pregovore u cilju osiguranja naših interesa – izjavio je Peskov novinarima.

Putin je izjavio da ne žali zbog pokretanja, kako je naziva, “specijalne vojne operacije” protiv Ukrajine, opisujući je kao istorijski momenat u kome je Rusija konačno ustala protiv hegemonije arogantnog Zapada nakon decenija ponižavanja u godinama nakon raspada Sovjetskog Saveza u 1991.

Ukrajina i Zapad tvrde da Putin nema opravdanja za, kako ga opisuju, osvajački rat u imperijalnom stilu. Ukrajina tvrdi da će se boriti dok posljednji ruski vojnik ne bude izbačen s njene teritorije.

Rusija je osvojila otprilike petinu teritorije bivše sovjetske republike putem aneksija za koje Zapad i Ukrajina tvrde da ih nikada neće prihvatiti.

Peskov je izjavio da odbijanje Sjedinjenih Država da priznaju “nove teritorije” kao ruske ometa potragu za bilo kakvim mogućim kompromisom.

Upitan da li Bidenovo uslovljavanje potencijalnih kontakta znači da su pregovori nemogući iz ruske perspektive, Peskov je kazao da će se ruska vojna operacija nastaviti u Ukrajini.

- Istovremeno, međutim, veoma je bitno uzeti to u obzir – predsjednik Putin bio je i ostat će otvoren za kontakte, za pregovore. Naravno da je najpoželjniji put da ostvarimo naše interese kroz miroljubiva, diplomatska sredstva – kazao je Peskov, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo