1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

02.12.2022 / 11:12 BiH - Sarajevo

Ambasadorica McKee tokom posjete BiH svjedočila učinku podrške Vlade SAD-a narodu BiH

Ambasadorica McKee tokom posjete BiH svjedočila učinku podrške Vlade SAD-a narodu BiH
Foto: FENA
Ambasadorica Erin E. McKee, pomoćnica administratorice Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za Europu i Euroaziju, boravila je u posjeti Sarajevu od 29. novembra do 1. decembra.

Ambasadorica McKee se tokom posjete sastala s novoizabranim članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predstavnicima civilnog društva, investitorima iz dijaspore, novinarima i timom Misije USAID-a u BiH kako bi na licu mjesta svjedočila učinku podrške koju Vlada SAD-a pruža narodu BiH, uključujući borbu protiv korupcije, ekonomski razvoj, demokratiju, pomirenje, nezavisne medije.

McKee se sastala i s lokalnim zaposlenicima Misije USAID-a u BiH, od kojih mnogi imaju višedecenijski radni staž u Misiji. Ona je izrazila zahvalnost zaposlenicima što zajedno s američkim kolegama predano rade na razvoju BiH u zemlju za sve svoje ljude te ponovila da, zahvaljujući svome znanju, domaćem iskustvu i umijeću te posvećenom radu za svoju zemlju, lokalni uposlenici čine stub USAID-ove podrške u našoj zemlji, saopćeno je iz USAID-a.

McKee se sastala i s mladim domaćim aktivistima iz četiri bh. grada, koji su uz USAID-ovu podršku otkrili korupciju predstavnika lokalnih vlasti a uz podršku javnosti zaustavili sklapanje i izdavanje nezakonitih i štetnih javnih ugovora i građevinskih dozvola. Aktivisti su pomoćnici administratorice govorili o političkim pritiscima i drugim problemima s kojima se u svom radu suočavaju, ali i tome šta ih motiviše da se bore protiv korupcije. Pohvalila je njihovu hrabrost, odlučnost i istrajnost u stvaranju pravih promjena.

McKee i ambasador SAD-a u BiH Michael J. Murphy sastali su se s novoizabranim članovima Predsjedništva BiH. Čestitali su članovima Predsjedništva i pozvali ih da ostave razlike po strani i povedu BiH novim putem, okončaju politiku podjela i stvaraju bolju budućnost za one koje predstavljaju.

Mckee je pozvala Predsjedništvo da postane predvodnik ponovnog uspostavljanja funkcionalne vlasti na svim nivoima, da se proaktivno suprotstave korupciji i upravljaju transparentno i u javnom interesu.    

McKeee se susrela sa investitorima iz BiH dijaspore posto dijaspora igra ključnu ulogu u privlačenju novih investicija, otvaranju radnih mjesta, prenosu znanja i otvaranju pristupa globalnim tržištima za proizvode i usluge iz BiH, države s drugom najvećom dijasporom na svijetu. Pomoćnica administratorice McKee dobila je informacije i o tome na koji način USAID-ova finansijska i tehnička podrška pomaže privući investicije iz dijaspore i podržati sticanje novih znanja za poslovne subjekte iz BiH, otvarati nova radna mjesta i prilike i jačati domaću privredu.

Također, pomoćnica administratorice McKee razgovarala je i s grupom istraživačkih novinara koji, uz podršku USAID-a, rade na otkrivanju korupcije, sukoba interesa i drugih oblika prevare, zloupotrebe sredstava i položaja prilikom raspolaganja javnim fondovima u BiH. Ponovno je naglasila koliko su SAD posvećene podržavanju nezavisnih glasova u medijima i novinara koji hrabro rade na tome da svi nosioci javnih funkcija odgovaraju za svoje postupke. 

Naposljetku se sastala i s grupom "heroja BiH", koje je USAID prepoznao po inspirativnom radu u oblastima ljudskih prava, osnaživanja mladih i pomirenja, energetskom sektoru, turizmu i radu s bh. dijasporom. Čestitala je ovim istinskim herojima BiH na njihovom radu, suosjećanju, energiji i posvećenosti da poboljšaju prilike u svojoj zemlji i živote svojih sugrađana. 

Posjeta McKee Sarajevu prva je u nizu posjeta BiH, Srbiji i Kosovu, kada će se susretati s USAID-ovim partnerima, vladinim zvaničnicima, predstavnicima civilnog društva, novinarima, mladima i poslovnim ljudima, kako bi iz prve ruke vidjela na koji način Vlada SAD-a, putem USAID-a jača demokratske institucije, podržava borce protiv korupcije, poboljšava energetsku sigurnost i sklapa partnerstva s lokalnim partnerima i privatnim sektorom širom regije.

Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala dvije milijarde dolara pomoći za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.

Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade na zaustavljanju ekstremnog siromaštva uz promoviranje snažnijih demokratskih zajednica, navodi se u saopćenju USAID-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo