°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

30.11.2022 / 12:50 Crna hronika - Tuzla

UIO: Oduzeti vino, duhan i tekstil u vrijednosti 200 hiljada KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Tuzla, ...

... u nekoliko odvojenih akcija na nekoliko lokacija uz saradnju sa policijskim službenicima MUP-a Tuzlanskog Kantona oduzeli veću količinu skupocjenih vina, duhana i tekstila u vrijednosti od oko 206.000 KM.
 
Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, u saradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a, Policijska uprava Tuzla, u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH  izvršili su pretres poslovnih prostorija pravnog lica koje se bavilo prodajom alkoholnih pića. Prilikom izvršenog pretresa  pronađena je 631 boca skupocjenih vina bez akciznih markica, kao i dokumentacija o nedozvoljenom poslovanju.
 
Na osnovu prikupljenih informacija službenici RC Tula, GSKP, izvršili su privremeno oduzimanje predmeta od samostalnog preduzetnika sa područja RC Tuzla za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Naime, na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenih fizičkih lica izvršili su provjeru prometa i porijekla roba na 2 lokacije. Tom prilikom pronašli su veću količinu robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (trenerke, dukserice, i sl.) tj. 2124 komada.
 
Također, službenici RC Tuzla, u saradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a, Policijska uprava Gradačac, kod 2 fizička lica pronašli su veću količinu duhana, koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način. Ukupna količina oduzetog sitno rezanog duhana je 190 kg.
 
Prema preliminarnoj procjeni, ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 206.000 KM.
 
Za utvrđene nezakonitosti, protiv počinilaca istih će biti provedeni postupci u skladu sa važećim prekršajnim zakonodavstvom.
 
U okviru preduzimanja mjera, radnji i aktivnosti prilikom provođenja ove operativne akcije korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od strane Ambasade SAD putem Programa EXBS i UNODC-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo