8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

29.11.2022 / 16:28 Regija - Srbija

Suđenje Belivuku: "Miljković odlučivao ko će biti ubijen"

Suđenje Belivuku: "Miljković odlučivao ko će biti ubijen"
Foto: Arhiv
Okrivljeni-saradnik Srđan Lalić juče je, odgovarajući na pitanja, otkrio da je u organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, upravo Miljković bio mozak operacije i koji je odlučivao ko će da bude ubijen.

Lalić je svoje svjedočenje započeo dopunom ranijeg iskaza o otmici i prebijanju I.S. na stadionu FK Partizan, navodeći da su ga mlađi navijači uhvatili kako špijunira ovu grupu.

Kada je Lalić došao u "bazu" kako su restoran na stadionu zvali pripadnici ove grupe, I.S. je već bio prebijen, nakon čega mu je Lalić, kako kaže, dao 2.000 dinara za taksi do kuće.

Dodao je da su pripadnici grupe planirali ubistvo Dejana Savića i Luke Perenčevića, koji je ubijen u maju na Banjici.

Lalić je otkrio da ga je advokat Dejan Lazarević nagovarao da vrbuje bivšeg pritvorskog cimera Nikole Spasojevića, koji se prije Lalića nagodio sa tužilaštvom za manju kaznu zatvora pristajući da bude okrivljeni-saradnik, kako bi svjedočio na sudu da je postupajući tužilac dao Spasojeviću papire sa kojih je on navodno učio svoje izlaganje pred sudom.

Lalić je detaljno opisao na koji način je postao distributer za kriptovanu aplikaciju "Sky", kao i da je proke hapšenja imao 1.250 korisnika te aplikacije, napominjući da je snabdijevao većinu pripadnika "kavačkog klana".

Okrivljeni-svjedok je rekao da je početkom 2020. godine uvidio da može preko aplikacije da vidi gdje se nalaze korisnici, nakon čega mu je Radoje Živković tražio da provjeri gdje se nalaze Alan Kožar i Damir Hadzić, koji su u julu te godine ubijeni na Krfu.

Zatim je Lalić odgovarao na pitanja postupajućeg tužioca i sudije, navodeći da je detalje o ubistvu Aleksandra Gligorijevića saznao od Belivuka, koji je Gligorijevića ubio sjekirom.

Kada je u pitanju ubistvo Gorana Veličkovća, Lalić je rekao da je tada prvi put ušao u skrivenu prostoriju i prisustvovao procesu uklanjanja tijela ubijenog muškarca.

Lalić je objasnio da je on pomogao pripadnicima u uklanjanju tijela, kao i da je Vlade Draganić bio zadužen za mašinu za mljevenje mesa, dok je Belivuk bio zadužen za komadanje tijela sekirom.

Takođe, Lalić je odgovarajući na pitanja tužioca do detalja opisao kako izgleda skrivena prostorija u kući u Ritopeku, kao i dimenzije industrijske mašine za mlevenje mesa, koja se nalazila u toj prostoriji.

Lalić je rekao da su se fotografisala tijela ubijenih muškaraca i fotografije slale suparničkom klanu kako bi se oni zastrašili.

Okrivljeni-saradnik je ispričao uznemiravajuće detalje o načinu na koji se tijelo komada prije mljevenja u mašini.

Lalić je kazao da je Miljković bio mozak operacije od početka do kraja, te da je osmislio da će se muškarci ubijati u skrivenoj prostoriji i poslije uklanjati uz pomoć mašine za mljevenje mesa.

Zatim je Lalić pričao o trgovini drogom, precizirajući da je čov.ek čiji je nadimak "Deda" donosio na stadion "Partizana" drogu gdje se ona raspoređivala, a da su pripadnici grupe dolazili i uzimali svoj dio za dalju prodaju. Dodao je da su više puta pravili spid u kuhinji stadiona.

Lalić se nagodio sa tužilaštvom za organizovani kriminal za kaznu zatvora od 18 godina priča o zločinima svojih nekadašnjih prijatelja, pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

Klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića optužnica tereti za sedam teških ubistva, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo