-6°C
Mostar 0°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -2°C
Bihać -4°C
Powered by Dark Sky

29.11.2022 / 11:40 Politika - HDZ i Osmorka

Čović: Sporazum otvara potpuno novu dimenziju odnosa u politici

Čović: Sporazum otvara potpuno novu dimenziju odnosa u politici
Foto: FENA

Dokument "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. - 2026. godine", potpisan je danas u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Dokument je u ime koalicije stranaka HDZ BiH potpisao lider te stranke Dragan Čović, a u ime stranaka Osmorke predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Čović je nakon potpisivanja izjavio novinarima kako su danas napravili jedan "posebno bitan iskorak za sve nas u BiH".

- Potpisali smo sporazum o našoj suradnji za naredne četiri godine na svim razinama vlasti, uvjeren da sporazum koji otvara jednu potpuno novu dimenziju političkog ponašanja, odnosa u politici, političke kulture kako bi mi, prije svega, otvorili evropsku perspektivu BiH. S druge strane, stabilizirali sve tokove u BiH, osigurali pravno djelovanje svih institucija BiH - naveo je Čović.

Jednako tako, dodao je, kroz ova tri paketa pitanja koja smo danas potpisali posebno mjesto ima socijalna i ekonomska politika.

Kazao je da, nakon dugo vremena, potpisom ovog sporazuma može kazati da imaju koaliciju "jer zadnje četiri godine to apsolutno nismo imali".

Čović je istakao da je ovo jedan izuzetan trenutak koji je jutros podijelio i s povjerenikom za proširenje i susjedstvo Evropske unije Oliverom Varhelyijem uz radni doručak, koji jučer i danas boravi u BiH.

- Jedan od razloga zašto smo pomjerili potpisivanje sa 25. novembra, osim što je bio Dan državnosti BiH pa nismo željeli taj dan radni dio imati, je upravo dolazak povjerenika, da bi mu uručili jedan ovakav sporazum, koji daje jednu novu dimenziju Bosni i Hercegovini. Danas sam uvjeren, ako mi svoj dio posla uradimo, naš cilj je do kraja godine imati izvršnu vlast i zakonodavnu i na razini BiH i na razini Federacije BiH i sve što veže to uspostavljanje, da u istom vremenu možemo očekivati i kandidatski status za BiH - naveo je lider HDZ-a BiH.

Zbog toga mi se, dodao je, ovo čini možda i povijesnim trenutkom, "ali sad je do nas da pokažemo da je povijesni trenutak".

- Pozivam sve nas koji smo potpisali ovakav dokument da predano, na bazi ovog dokumenta, razradimo sve detalje onoga što trebaju biti nositelji izvršne vlasti sukladno Ustavu i nadležnostima. Jedna nova poruka za BiH, novo ohrabrenje i da pronađemo uvijek rješenje za svaki problem koji imamo. Probleme koje imamo, da ih pokušavamo sami rješavati dogovorom između sebe, da sve ono što jeste problem ostavimo za sutra, ono što nam nije prepreka da rješavamo već danas - kazao je Čović.

Po njegovim riječima, jedan od prvih elemenata ovog sporazuma je euroatlanska perspektiva BiH. Druga je pravna stabilnost, treće ekonomska i socijalna politika.

- Mogu jamčiti da će od strane stranaka koje su zajedno s HDZ-om bili na razini županije, entiteta i BiH, a to je deset stranaka Hrvatskog narodnog sabora, da ćemo učiniti sve da predano radimo na realizaciji ovog doumenta u cjelini, bez bilo kakvog uvjetovanja, prolongiranja. Bit će mi drago ako do kraja godine budemo imali federalnu vladu, Vijeće ministara i da konačno, mislim nakon 20 godina, usvojimo proračune kako na razini BiH, tako na razini Vlade Federacije u ovoj kalendarskoj godini za narednu fiskalnu godinu - zaključio je Čović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao je da su sve što je napisano u sporazumu usuglasili.

- Kako ćemo ga razraditi od strane onih koji će biti nositelji vlasti, to je drugo pitanje, to će morati biti mnogo sadržajnije. U ovome tekstu nema ništa gdje postoji bilo kakva bitna razlika - naveo je Čović.

Što se tiče partnera iz RS-a, kazao je kako misli da će 1. decembra imati konstituiranje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Zastupničkog doma Federacije BiH.

Po njegovim riječima, tim konstituiranjem definirat će se kolegiji i tad će se "vrlo jasno znati ko čini koaliciju na razini BiH, pa i sa treće strane".

- Čini mi se da će to biti SNSD, odnosno siguran sam da će biti SNSD, što se mene tiče. S druge strane, u Federaciji to je ova koalicija koju danas imamo ovdje. Vidjet ćemo šta možemo uraditi još na žunapijskim razinama - kazao je lider HDZ-a BiH.

Naveo je da do sada još niko nije spomenuo nijednu poziciju, "to je razlika od svih dosadašnjih priča".

- Aposlutno nijedan dan dosad nismo razgovarali o tome što će ko obnašati. Mi ćemo, nadam se, nakon konstituirajućih sjednica parlamenta na dvije razine vlasti, idući tjedan, u organizaciji prijatelja iz koalicije, naći se i početi razgovarati o sadržaju ovog dokumeta, kako ga implementirati - naveo je Čović.

Po njegovim riječima, oni koji predvode izvršnu vlast morat će izaći sa vrlo jasnim programom, "ovo je samo osnova, a onda vrlo jasno razgovarati o tome koje pozicije, kako bi se moglo uraditi na najbolji način da možemo provesti ovo, ne da bi podijelili te fotelje, nego da bi uistinu mogli realizirati ovaj program".

Čović je kazao kako je uvjeren da im neće trebati više od sedam dana narednog tjedna da se dogovore i oko pozicija, pojedinih resora, kako Vijeća ministara, tako i Vlade FBiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo