9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

28.11.2022 / 13:09 Svijet - Bruno Le Mar

Macronov ministar: Europa mora štititi svoju ekonomiju

Macronov ministar: Europa mora štititi svoju ekonomiju
Foto: Ilustracija
Francuska bi mogla zatražiti izuzeća od nekih carina i ograničenja koje uvodi američki zakon protiv inflacije, ali Europa mora poduzeti korake kako bi zaštitila svoje gospodarske interese, rekao je ministar financija Bruno Le Mar.

Europljani tvrde da bi golemi paket subvencija za zaštitu američkih proizvođača u Zakonu o smanjenju inflacije (IRA) mogao zadati smrtonosni udarac njihovim kompanijama koje su se našle u problemima zbog visokih cijena energije.

Le Mar će ovaj tjedan pratiti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u državnom posjetu Sjedinjenim Državama.

"Francuska bi mogla tražiti izuzeća od nekih carina i ograničenja koje uvodi američka administracija. No, pravo je pitanje koje si moramo postaviti - s kakvom smo to globalizacijom suočeni?" rekao je u nedjelju Le Mar na televizijskoj postaji France 3.

"Kina favorizira kinesku proizvodnju, Amerika američku. Vrijeme je da i Europa počne favorizirati europsku proizvodnju... Sve europske države moraju shvatiti da, s obzirom na takve američke odluke, moramo naučiti bolje štititi i braniti naše gospodarske interese", rekao je.

Francuski predsjednik pokušat će uvjeriti SAD da je u njegovom interesu da ne oslabe europske tvrtke u trenutku kada se zapadni saveznici suočavaju s intenzivnom gospodarskom konkurencijom Kine, koja, kako tvrde, koristi svoju gospodarsku moć kao diplomatsku polugu.

"Argument će glasiti: Kina je, naravno, izazov i možemo pomoći drugima u EU da više ne budu naivni u tom pitanju. No, ne možete od nas tražiti da pomognemo u pitanju Kinom i onda nam uvesti IRA-u", rekao je francuski diplomat Rojtersu pod uvjetom da ostane anoniman.

Francuski čelnik pokušat će pregovorima ishoditi izuzeća za europske tvrtke po uzoru na one koje je SAD odobrio Meksiku i Kanadi, rekao je savjetnik francuskog predsjednika.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo