°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C

28.11.2022 / 10:12 Rat u Ukrajini - Ukrajina

Rusi tvrde: Nuklearna elektrana Zaporožje ostaje pod našom kontrolom

Rusi tvrde: Nuklearna elektrana Zaporožje ostaje pod našom kontrolom
Foto: Agencije

Nuklearna elektrana Zaporožje ostaje pod kontrolom Rusije. Tu informaciju je saopćila uprava okupiranog grada Enerhodara koju je postavila Rusija, nakon što je visoki ukrajinski dužnosnik sugerirao da se ruske snage pripremaju za odlazak.

Mediji aktivno šire lažne informacije da se Rusija navodno planira povući iz Enerhodara i napustiti nuklearnu elektranu. Ova informacija nije istinita, navode iz uprave koju podržava Rusija u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Podsjetimo, lider ukrajinske državne firme za nuklearnu energiju rekao je da postoje znakovi da se ruske snage možda spremaju napustiti ogromnu nuklearnu elektranu Zaporožja, koju su zauzele u martu ubrzo nakon invazije.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga saopćio je da su ukrajinske snage krajem prošle sedmice uništile šest jedinica ruske vojne opreme i da je oko trideset ruskih vojnika ozlijeđeno u borbama u blizini Enerhodara. Reuters nije mogao odmah provjeriti te izvještaje.

Mnogi zaposleni u nuklearnoj elektrani žive u obližnjem gradu Enerhodaru, koji je pod ruskom okupacijom od prvih dana invazije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je u septembru aneksiju ukrajinskih regija Donjecka, Luhanska, Hersona i Zaporožje, gdje njegove snage tvrde da imaju djelomičnu kontrolu, a taj su potez osudili Kijev i njegovi zapadni saveznici kao nezakonit.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo