-3°C
Mostar 2°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -2°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

27.11.2022 / 20:32 Svijet - FNL

Na istoku DR Konga ubijeno 40 burundijskih pobunjenika

Na istoku DR Konga ubijeno 40 burundijskih pobunjenika
Foto: FENA
Četrdeset burundijskih pobunjenika ubijeno je u zajedničkoj ofenzivi vojske Demokratske Republike Kongo i Burundija u istočnom dijelu DR Konga, potvrdio je u nedjelju glasnogovornik kongoanske vojske.

Dvije su vojske "provele ofenzivnu operaciju visokog intenziteta" protiv burundijskih pobunjenika Nacionalnih oslobodilačkih snaga (FNL), rekao je poručnik Marc Elongo-Kyondwa, dodajući da je neprijatelj pretrpio velike gubitke u ljudstvu i opremi.

Dvije su vojske "istjerale" FNL sa sva četiri brda koja gledaju na grad Nabombi, koji se smatra komandnim mjestom samoproglašenog generala FNL-a Aloysa Nzabampeme, istaknuo je.

Kongoanska vojska pozvala je lokalno stanovništvo na saradnju s regularnim snagama, a "mlade da se distanciraju od oružanih grupa", navodi se u saopćenju kongoanskog generala Ramazanija Fundija, komandanta operacija u južnom dijelu pokrajine.

FNL je ogranak bivše pobunjeničke grupe Agathona Rwase, sada glavne političke opozicije u Burundiju.

Od augusta su burundijski vojnici zaduženi za borbu protiv naoružanih grupa službeno prisutni u regiji Južni Kivu u DR Kongo, kao dio snaga Zajednice istočnoafričkih država (EAC).

Gotovo 30 godina istočni dio DR Konga muče nasilne naoružane grupe od kojih su neke bile lokalne, a druge su sastavljene od pripadnika militanata iz susjednih zemalja.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo