0°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

27.11.2022 / 20:00 Politika - U Sarajevu

SDS i PDP sutra s SDP-om o izboru delegata u Dom naroda BiH

SDS i PDP sutra s SDP-om o izboru delegata u Dom naroda BiH
Foto: Vijesti.ba
Glavni odbor SDS nakon potvrdio je da će se ova stranka odazvati pozivu SDP-a na konsultacije o formiranju vlasti na državnom nivou.

Ispred SDS-a na sastanak će v.d predsjednika stranke Milan Miličević, Vukota Govedarica, Darko Babalj i Mladen Bosić. Pozivu je ranije prihvatio i PDP.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, najavio je da će se sastanak održati u ponedjeljak.

- Da vidimo možemo li doći do nekog zajedničkog stava. Smatramo, pogotovo nakon radikalnih izjava, pljuvanja potpredsjednika SDP-a od strane opozicije, ne mogu očekivati da ih podržimo. Ako su spremni da razgovaraju, u ponedjeljak će doći ovdje u SDP - naveo je Nikšić.

Istakao je da je i do sada bilo nekih razgovora s opozicijom.

- Razgovarao sam s Mirkom Šarovićem, sa Branislavom Borenovićem, Mladenom Ivanićem, Nebojšom Vukanovićem. Sa svima njima. Prije nego su liste predate i Vojin i ja smo imali prijedlog da napravimo zajedničku listu. Na njoj bi bio prvi naš kandidat. Ako uđemo, da se naš povuče - rekao je Nikšić.

Edin Ramić, potpredsjednik SDA i jedan od predstavnika Pokreta za državu iznio je interesantan prijedlog za PzD.

Ramić je napisao da je kombinacija koja spašava ono što je ostalo od obraza Pokreta za državu da "naši poslanici glasaju za listu PDP-a; formiramo VM sa opozicijom iz RS bez SNSD a iz FBiH je to grupacija stranaka okupljenih u Pokret za državu.

- Pokret za državu (vjerovatno neko iz SDPa BL) dobija Ministarstvo vanjskih poslova - zbog dijaspore a i DKP mreža ostaje koliko toliko pod nadzorom probosanskih snaga, ili Ministarstvo civilnih poslova. Ova dva ministarstva prilično mogu koristit našim ljudima izvan BiH. U FBiH se osigurava mjesto ministra za onoga koga predloži SNSD kao zamjena za mjesto ministra u Vladi RS; Kolegij Predstavničkog i Doma naroda bez SNSD i HDZ, imamo i ruke i nacionalnu kvotu, napisao je Ramić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo