14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

27.11.2022 / 15:39 Tenis - Malaga

Žrijeb za Davis Cup: BiH u februaru protiv Švedske

Žrijeb za Davis Cup: BiH u februaru protiv Švedske
Foto: Agencije

Danas je u španskoj Malagi obavljen žrijeb kvalifikacija za Svjetsku grupu Davis Cupa. Kvalifikacije za 2023. godinu sadržavat će 24 reprezentacije, među kojima i BiH, koje će se takmičiti 3. i 4. ferbuara.

Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine će igrati protiv 9. nosioca, reprezentacije Švedske koja će biti domaćin ovog duela. Za reprezentaciju Švedske igraju dva top 150 igrača, Mikael i Elias Ymer, Dragos Nicolae Madaras, te Andre Goransson. Ovo nije loš žrijeb s obzirom na to da se u kvalifikacijama za svjetsku grupu nalaze i reprezentacije Hrvatske, Srbije, Njemačke, Francuske.

Podsjetimo da je Bosna i Hercegovina izborila učešće za kvalifikacioni meč finalnog turnira “Davis Cup by Rakuten” 2023. godine, pobjedom nad reprezentacijom Meksika u Širokom Brijegu u septembru ove godine. Ovo će biti treći put da je teniska reprezentacija BiH uspjela doći na samo korak od velike završnice jedinog zvaničnog ekipnog svjetskog prvenstva u tenisu.

Mečevi u gostima protiv Japana 2018. godine i protiv Australije 2019. godine, nisu bili uspješni, te su te dvije reprezentacije odnijele pobjede nad bosanskohercegovačkim teniserima.

Tome dodajmo da će 12 pobjedničkih reprezentacija iz ukupno 24 kvalifikaciona meča, napredovati u grupnu fazu finala Davis Cupa, koje će se održati u septrembru 2023. godine. Upravo će se te reprezentacije pridružiti finalistima iz 2022. godine, Kanadi i Australiji, te Italiji i Španiji koje su dobile tzv. wild cards.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo