18°C
Mostar 20°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

26.11.2022 / 17:36 Svijet - CSTO

Putin gubi bitnog saveznika: Još jedna zemlja se želi distancirati od Rusije

Putin gubi bitnog saveznika: Još jedna zemlja se želi distancirati od Rusije
Foto: Anadolija
Britanski Guardian donosi priču da je Armenija zamolila francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da vodi njene mirovne pregovore s Azerbajdžanom.

Molba koju je Armenija uputila Makronu došla je nakon sastanka članica Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) koji se u srijedu održao u Jerevanu u Armeniji.

Armenski premijer Nikol Pašinjan se tokom protokolarnog fotografiranja udaljio od Vladimira Putina koji mu je stajao s lijeve strane. Time se sve više potiču nagađanja da se Armenija želi distancirati od Rusije.

Armenski premijer ljut

Pašinjan je potom odbio potpisati deklaraciju koja je sastavljena na samitu, a obrušio se i na sam CSTO, ugovor o međusobnom branjenju koji su 1992. potpisale Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Armenija. Ugovor je današnji oblik poprimio 2002., a sadržava članak analogan onom u Sjevernoatlantskom ugovoru koji kaže da se napad na jednu članicu CSTO-a tretira kao napad na sve.

Pašinjana je naljutilo to što CSTO nije stao u obranu Armenije kada ju je u rujnu napao Azerbajdžan, piše Guardian. Te dvije zemlje već su tridesetak godina u sporu i oružanim sukobima oko Gorskog Karabaha, enklave unutar Azerbajdžana u kojoj većinu stanovništva čine etnički Armenci. U septembarskim sukobima umrlo je gotovo tristo ljudi.

Spremni smo pomoći

- Deprimirajuće je to što članstvo Armenije u CSTO-u nije spriječilo azerbajdžanske agresivne akcije", rekao je Pašinjan tokom samita u Jerevanu.

Azerbajdžanski premijer Ilham Alijev rekao je da ne može prihvatiti da Francuska igra ulogu u mirovnom procesu, dok je ruski glasnogovornik Dmitrij Peskov kazao da su Rusi spremni pomoći dogovoriti daljnje mirovne sporazume.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo