Čestitke stižu sa svih strana svijeta, ali jednu jako zanimljivu i originalnu donosimo vam sa Instagram profila - harrycoop.er (Hajrudin Šišić - Foodie).
Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:
Ipak je praznik! Svaki praznik zaslužuje baklavu.
Za baklavu potrebno je:
400g jufke
150g putera
500g mljevenih oraha
Za agdu:
1l vode
400g šećera
1 limun
Priprema:
Na podmazan kalup/ tepsiju staviti 3 lista jufke te ih premazati sa istopljenim puterom. Nakon toga posuti sa orasima i staviti preko 1 list jufke. Ovaj korak ponavljati sve dok vam ne ostanu 2 lista jufke. Njih stavljate na vrh i premažete istopljenim puterom bez da ih pospete orasima. Baklavu izrežete u karakteristični oblik i staviti je u rernu na 45 min i 180C. U međuvremenu pripremiti agdu. Sve sastojke za agdu staviti u duboku šerpu i kuhati 20 min. Nakon pečenja baklavu ostaviti 5 min da se ohladi i preliti sa mlakom agdom. Najbolje ostaviti da upije agdu preko noći, ali može se servirati i nakon 2h.
#harrycoopersfood #baklava #kolači #kolač #domacikolaci #recepti
Pogledajte video:
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.