9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

25.11.2022 / 17:54 Fudbal - Povodom Dana državnosti

Popularne zgrade u Kataru u bojama zastave BiH

Popularne zgrade u Kataru u bojama zastave BiH
Foto: Agencije

Iako su oči cijelog svijeta posljednjih dana i sedmica usmjerene prema Kataru, gdje se održava FIFA Svjetsko prvenstvo, po prvi puta na Bliskom istoku, ova država Arapskog zaljeva ne zaboravlja svoje prijatelje, ...

... što država Bosna i Hercegovina svakako jeste.

Povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, večeras su dvije popularne zgrade u Lusailu, jednom od najznačajnijih dijelova Dohe, osvijetljene u bojama zastave Bosne i Hercegovine i Države Katar, uz čestitke upućene Bosni i Hercegovini povodom jednog od najznačajnijih državnih praznika.

Gesta Države Katar je značajnija ako se ima u vidu da ovo mjesto za Katarane ima poseban značaj. Naime, to je bio dom Muhameda Al-Thanija, prvog vladara Katara.

Inače, ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini, NJ. E. Sultan bin Ali Al-Khater, danas je također, a povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, uputio je svim građanima najiskrenije čestitke.

Izražavajući duboko poštovanje prema građanima i državi Bosni i Hercegovini, ambasador Al-Khater je čestitku uputio i na bosansko jeziku.

- Dragi građani Bosne i Hercegovine, želim vam sretan Dan državnosti. Da vam donese prosperitet, blagostanje, prije svega mir - poručio je ambasador Al-Khater.

30 godina bilateralnih odnosa

Država Katar i Bosna i Hercegovina će početkom 2023. godine, tačnije 22. januara, obilježiti 30. godišnjicu uspostave bilateralnih odnosa. Odnosi Katara i Bosne i Hercegovine su snažni, prijateljski i bratski, te kao takvi dvije države vežu od bh. nezavisnosti do danas.

Iskrenost tih odnosa na najdirektniji način je potvrđena u toku najtežih ratnih iskušenja u Bosni i Hercegovini, ali i u vrijeme poratne obnove i izgradnje.

Država Katar, u kojoj se od 20. novembra održava FIFA Svjetsko prvenstvo, i to po prvi put u arapskom svijetu i na Bliskom istoku, ovih dana je u centru pažnje međunarodne javnosti.

Dok se iz dana u dan odigravaju utakmice, iz cijelog svijeta na račun ove države Arapskog zaljeva stižu pohvale, posebno u smislu organizacije jednog globalnog sportskog natjecanja.

FIFA vjeruje Kataru

Svjetska fudbalska organizacija (FIFA) je u više navrata ponovila uvjerenje da će ovo biti najbolji do sada organizirani Mundijal, što će nesumnjivo dobiti svoju potvrdu u danima do 18. decembra ove godine i Nacionalnog dana Države Katar, kada će biti odigrano veliko finale Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina obilježava danas, 25. novembra, Dan državnosti, datum na koji je prije 79 godina BiH obnovila svoju državnost.

Na taj dan 1943. godine na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), što je bio najviši politički - predstavnički i zakonodavni organ Federalne Države Bosne i Hercegovine, u Mrkonjić Gradu obnovljena je bh. državnost.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo