8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

25.11.2022 / 17:42 Politika - Komesar EU

Varhelyi stiže u BiH 28. novembra, sastaje se s novim članovima Predsjedništva

Varhelyi stiže u BiH 28. novembra, sastaje se s novim članovima Predsjedništva
Foto: Agencije

Oliver Varhelyi, komesar Evropske unije za susjedske odnose i proširenje u Bosnu i Hercegovinu, tačnije, Sarajevo stiže 28. novembra gdje će se sastati sa članovima Predsjedništva BiH.

Ovo je prva posjeta jednog evropskog zvaničnika novom sazivu Predsjedništva BiH, a kojeg čine predsjedavajuća Željka Cvijanović te članovi Željko Komšić i Denis Bećirović.

S obzirom na to da je Varhelyi jučer potvrdio da bi BiH u narednih mjesec mogla dobiti kandidatski status za članstvo u Evropsku uniju, vjerovatno će to biti jedna od glavnih tema ovog sastanka.

“Unutar Evropske komisije udvostručili smo napore da bismo stavili na sto prijedloge o proširenju. Ove godine smo već dali kandidatski status Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, a vjerujem da ćemo ove godine imati još jednu pozitivnu odluku o BiH”, izjavio je Varhelyi na konferenciji za novinare u Barseloni, gdje se održava Forum 43 zemlje Unije za Mediteran.

On je naveo da time daju novi život proširenju, ali je istakao da je proširenje zahtjevan proces. Poručio je da će sada biti na zemljama kandidatima da prvo ispune svoje zadaće.

Iz Predsjedništva BiH su saopćili da će Varhelyija primiti u 15:00 sati te da će nakon susreta u Svečanom salonu sa početkom u 15:45 sati biti održana press konferencija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo