6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

24.11.2022 / 17:37 BiH - Srebrenica

Okrugli sto o ostvarivanju ekonomsko-socijalne nezavisnosti žena

Okrugli sto o ostvarivanju ekonomsko-socijalne nezavisnosti žena
Foto: FENA
Fondacija CURE, Fondacija za osnaživanje žena (FWE) i Udruženje Sara-Srebrenica organizirali su danas okrugli sto o temi “Gender senzitivni pristup pri ostvarivanju ekonomsko socijalne nezavisnosti žena u Srebrenici”.

Okrugli sto se organizuje u sklopu projekta 'Zagovaranje za ženska prava' koji finansira Evropska unija.

-Ono što želimo postići sa ovim projektom jeste ojačati kapacitete udruženja koji se bave manjinskim marginalizovanim grupama žena s ciljem da one budu pripremljene za saradnju s lokalnim institucijama. Najvažniji korak pri ostvarivanju jesu lokalne institucije koje mogu da budu pomoć i podrška pri ostvarivanju ženskih prava - rekla je aktivistkinja Fondacije CURE Vedrana Frašto.

Ona navodi da je jedan od osnovnih problema nezaposlenost žena u Srebrenici, ali ključna stvar je na koji način Opština može pružiti podršku da bi se pokrenuli različiti biznisi, samozapošljavanje ili zapošljavanje.

Udruženje "Sara“ Srebrenica jedna je od deset partnerskih organizacija koja je dio projekta.

- Izuzetno nam je značajno da smo dio jedne ženske mreže u okviru koje dijelimo iskustva i što zajednički djelujemo u rješavanju problema koji se tiču unapređenja položaja žena na lokalnom nivou, ali i u bosanskohercegovačkom društvu - istakla je Valentina Gagić iz tog udruženja.

Dodala je da se položaj žene u društvu ne može promijeniti jednim korakom.

- U budućnosti moramo tražiti rješenja na lokalnom nivou, uključujući lokalne resurse i lokalne kapacitete - potcrtala je Gagić.

Cilj projekta “Zagovaranje za ženska prava” jeste doprinijeti promociji i poštivanju ženskih prava, te doprinijeti iskorjenjivanju diskriminacije žena sa posebnim fokusom na žene i djevojke pripadnice marginalizovanih i manjinskih grupa u deset opština.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo