14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

24.11.2022 / 16:47 Svijet - OS Voitsberg

Bh. par završio na sudu u Austriju: Živjeli u BiH a dobijali novac od države

Bh. par završio na sudu u Austriju: Živjeli u BiH a dobijali novac od države
Foto: Ilustracija
Bosanskohercegovački par je u Austriji nezakonito prikupio 4.618 eura porodične pomoći s obzirom na to da je majka sve vrijeme živjela sa djecom u Bosni i Hercegovini, javljaju austrijski mediji.

Kako navodi Kleine Zeitung, dvoje supružnika iz BiH završilo je na Okružnom sudu u Voitsbergu zbog davanja lažnih podataka poreskoj upravi jer je porodica nezakonito primila 4.618 eura porodičnog dodatka.

Dok je državljanin BiH radio u Voitsbergu i tamo živio u malom stanu, njegova supruga, koja je rođena u Hrvatskoj, bila je sve vrijeme sa njihovo troje djece u Banja Luci. Međutim, oni su prijavili vlastima da djeca žive u Koflachu, je na osnovu ovih informacija bračnom paru isplaćen porodični dodatak.

Navodno je BiH državljanin je uz pomoć prevodioca, s obzirom da ni on ni supruga ne poznaju dobro njemački jezik, izjavio da mu je žao te izbjegao novčanu kaznu. Pošto otac nije imao pravo na porodični dodatak, novac je išao direktno majci.

Supruga je dobila kaznu od 320 evra i mora da vrati i porodični dodatak koji je primila. Pošto ona nema sopstvenih prihoda, muž mora da otplaćuje iznos u ratama, javlja Kleine Zeitung.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo