°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

24.11.2022 / 12:12 BiH - Cyber kriminal

FUP upozorava građane BiH na prevare putem elektronske pošte

FUP upozorava građane BiH na prevare putem elektronske pošte
Foto: Ilustracija
Federalna uprava policije želi upozoriti građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. "phishing“ kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine.

U konkretnom slučaju radi se o pripremnim radnjama koje nepoznati počinitelj poduzima radi počinjenja krivičnog djela "prevara“.

U prethodnih nekoliko dana na veći broj adresa elektronske pošte, različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljene su lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao policijski službenik neke od policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz FUP-a.

Nepoznata osoba ili osobe se predstavljaju kao rukovodioci policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, te u poruci navode kako se primatelj poruke sumnjiči za krivično djelo, te za isto traži izjašnjenje, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primaoca poruke, koji bi poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist spomenute nepoznate osobe.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacione sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktuelnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo