8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

24.11.2022 / 11:19 Politika - Beograd

Održan sastanak Vučića, Dodika i Cvijanović: Ovo su poruke

Održan sastanak Vučića, Dodika i Cvijanović: Ovo su poruke
Foto: Screenshot
U Beogradu je održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je čestitao Dodiku i Cvijanovićevoj izbornu pobjedu, poželjevši im mnogo uspjeha u daljem radu.

- Danas smo razgovarali o našim obavezama i svemu što nas čeka u narednom period - rekao je on, dodavši da je razgovarano i o političkoj sitaciji.

Vučić je rekao da je upoznao Dodika i Cvijanovićeve o situaciji na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da će ove nedjelje biti formiran tim Srbije i Srpske koji će se baviti projektom izgradnje memorijalnog kompleksa Donja Gradina-Јasenovac, u koji će biti uloženo desetine miliona eura.

Vučić je rekao da je razgovarano i o infrastrukturnim projektima, te o nastavku pomoći Srbije opštinama u Republici Srpskoj i opštinama u FBiH sa većinskim srpskim stanovništvom.

Ukazao je da je važno da naš zajednički posao napreduje i da dalje vidimo kako da sve naše veze unaprijeđujemo.

Poručuje da imamo sve veću trgovinsku razmjenu sa BiH, kao i da je ona šesti spoljnotrgovinski partner Srbije, a da se mi približavamo da njima budemo prvi partner.

Poručio je da će RS u Srbiji uvijek imati nekoga na koga mogu da se oslone, imaju povjerenje, i ko će koliko može uvijek pomoći na svaki mogući način.

"Želim da se zahvalim narodu u Republici Srpskoj što uvijek, u svakom trenutku su uz svoju Srbiju i brinu o nama bar onoliko koliko mi brinemo o Srpskoj", naglasio je Vučić.

Cvijanović: Da odnosi Srbije i BiH budu bolji

Član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da bi željela da doprinese da odnosi između Srbije i BiH budu bolji.

- Na ovim novim pozicijama očekuju nas veliki izazovi. Željela bih da sa aspekta pozicije koju sada obavljam mogu da doprinesem da odnosi između dvije zemlje budu bolji i da se bolje razumijemo. Da li će se tako nešto desiti, to zavisi i od drugih, a ne samo od mene - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila Vučiću na prijemu i čestitkama njoj i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i na tome što je odvojio vrijeme u ovako složenim okolnostima za razgovor o važnim pitanjima za bilateralne odnose, a posebno za razvoj projekata Srbije i Republike Srpske.

Cvijanović je istakla da je od strateškog interesa potpuna razlizacija projekata "Buk bijela" i aerodrom u Trebinju.

- Velika zahvalnost Srbiji što je odlučila da bude investitor i koinvestitor u mnogim projektima. Naravno da je od strateškog interesa da se nastavi realizacija i da se ide u potpunu realizaciju projekta "Buk Bijela" i suštinski smo zainteresovani za aerodrom u Trebinju, jer smatramo da će on doprinijeti boljoj komunikaciji i daljem razvoju - rekla je ona.



Dodik: Međunarodni faktor vrši dodatni pritisak na Srpsku i Srbiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se zahvalio predsjedniku Vučiću na podršci koju Srbija daje Republici Srpskoj i što nakon izbora imaju prvi radni sastanak izvan BiH, upravo u Srbiji.

"Razgovarali smo o svim važnim temama, političko okruženje se usložnjava situacijom u Ukrajini, napomenuo je Dodik.

Međunarodni faktor dodatno pritiska Srbiju i RS. Veoma je važno da ostanemo u procesu informisanja, kaže predsjednik RS.

"Dogovorili smo se da nakon forimiranja vlade RS u prvoj sjednici decembra, bude održana zajednička sjednica Vlada Srbije i RS i tada će biti operacionalizacija odluka", najavio je Dodik.

Bitno je da se nastavi saradnja na projektima. Srbija kao garant Dejtona stoji iza toga i ona ne oklijeva da podrži teritorilani integritet BiH, napominje Dodik.

Važno je, kako kaže Dodik, da predsjednik Srbije zna da je RS ugrožena, oduzeto joj je preko 83 nadležnosti.

Razgovarali smo i u kontekstu problema sa Prištinom. Naivno je vjerovati da se pitanja odvoje i rješavaju na odvojeni način, dodao je Dodik.

Stojimo iza našeg naroda na KiM, složene okolnosti traže dodatne napore, Srbija je u epicentru pritisaka vezano za Prištinu i sukob u Ukrajini, kaže on.

RS nije spremna da daje bilo koju salglasnost za NATO put. Projekti stoje kao visok prioritet zajedničkih napora, ističe predsjednik RS.

Stvari se usložnjavaju i došlo je do porasta cijena, to vrši pritisak na donošenje novih procedura, bitna je podrška koju dobijamo veznao za opštine, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, radna grupa za Gradinu biće formirana brzo. Ova generacija rukovodilaca će to uraditi, rekao je on.

Dodaje da će raditi na vrijednosnoj integraciji kroz obrazovanje i kulturu.

Situacija u BiH nije riješena ovim izborima, postoji pat pozicija koja je teško rješiva, kaže Dodik i dodaje da je suština u blokadama iz političkog Sarajeva.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo