6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

23.11.2022 / 13:34 SHOW - Promjena pravila na Euroviziji

Uvodi se online glasanje, novine i u polufinalu

Uvodi se online glasanje, novine i u polufinalu
Foto: Reuters

Evropska radiodifuzna unija saopštila je da će od sljedeće "Pjesme Eurovizije" biti promijenjena pravila glasanja na takmičenju. Glavna novina je uvođenje glasanja putem interneta, ali i to da u polufinalima glasa isključivo publika.

Glavna promjena odnosi se na polufinalne večeri. Naime, od sljedeće godine, deset najboljih pjesama biće izabrano isključivo na osnovu glasova publike, umjesto dosadašnjeg kombinovanog glasanja gledalaca i stručnog žirija, koje je uvedeno 2009. godine. Osim toga, prvi put u historiji takmičenja, biće omogućeno online glasanje za gledaoce u zemljama koje ne učestvuju na „Pjesmi Eurovizije“, prenosi RTS.

Njihovi glasovi će biti sabrani i biće predstavljeni kao glasovi jedne zemlje i u polufinalima i u finalu. Gledaoci u zemljama koje ne učestvuju moći će da glasaju putem online platforme, koristeći svoju platnu karticu, a iz EBU-a navode da je reč o bezbjednoj platformi. Za gledaoce u zemljama koje učestvuju na takmičenju, ništa se ne mijenja – glasanje se obavlja slanjem SMS-a na određeni broj.

Članovi stručnih žirija iz svih zemalja učesnica ocjenjivaće pjesme u finalu „Pesme Eurovizije“.

Eurosong sljedeće godine biće održan u Velikoj Britaniji, koja je preuzela organizaciju takmičenja umjesto ovogodišnjeg pobjednika Ukrajine, zbog bezbjednosne situacije u toj zemlji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo